Forum2010…

Det her er en af de situationer, hvor jeg tænker lidt tilbage på tiden der er gået – mere bestemt det sidste år. Jeg offentliggjorde min blog efter Forum2010 – med det indlæg hvor jeg anmeldte det – og nu er der så gået et års tid og jeg sidder her igen.

Jeg vil ikke anmelde dette som jeg gør ved mine scenarier, men i stedet kronologisk gå igennem de dele af arrangementet jeg oplevede, som jeg synes er interessant at fortælle om med særligt fokus på det faglige indhold og relativt mindre fokus på hvorfor jeg kom så sent i seng de to aftener og hvilken sammenhæng min sengetid havde med øl.

Fredag

Fordi jeg arbejder og skal komme helt fra Aalborg havde jeg besluttet mig at flyve sammen med Migal. Vi havde et fint fly der gjorde at vi kunne tage fra Aalborg centrum kl. 16 og ankomme on location sådan omkring en 20-tiden. Sådan skulle det ikke helt gå.

Da vi alle sad i flyet fik vi at vide at det ene hjul var i stykker, og de skulle flyve en tekniker ind fra København med et nyt hjul. I løbet af en halv-hel time stod det klart, at flyet ville blive 6 timer eller mere forsinket. Så efter en smule mad på SAS’s regning og en masse ståen i kø fik vi en anden billet og kom i sidste ende ca. 4 timer senere afsted end planlagt.

Det er nok en forbandelse på mig på kombinationen af Forum og fly. Sidste år kom jeg også for sent fordi jeg var i USA med arbejde og det trak ud…

Det betød at vi ankom relativt sent fredag aften (efter midnat) og det eneste vi kunne nå var øl. Det gjorde vi så også i tilstrækkelig grad, og der var alligevel (antageligvis) ikke sket andet vigtigt end det.

Lørdag

Lørdag var programdagen, der hvor der skulle ske noget. Jeg går igennem de programpunkter jeg deltog i en efter en herunder.

Teoretisk morgenappel

(v/Jesper “Fifi” Kristiansen og Jonas Trier-Knudsen)

Jeg var noget i tvivl om hvorvidt jeg skulle deltage i denne, da jeg i al min højhellighed mener, at jeg nok havde styr på det der blev sagt, og prioriterede at spise lidt morgenmad og sove lidt længere.

Jeg kom dog alligevel med efter små 15 minutter, og det var jeg glad for. Ikke fordi jeg blev vildt meget klogere – de fleste ting vidste jeg godt i forvejen – men fordi det gav mig en ide om hvilke baggage alle andre nu kunne forventes at have, og fordi det var brandgodt. Materialet var utroligt velvalgt (prøv at vælge det vigtigste rollespilsteori ud og beskriv det så alle kan være med?) og Trier og Fifi som oplægsholdere var utroligt dygtige og energiske.

Det der blev sagt der burde blive samlet til en 5-siders hæfte og deles ud til Knudepunkt så det var lidt lettere at være med for nybegyndere og ligge til frit download på rollespil.dk. Det var en fantastisk introduktion, og den gjorde det helt sikkert meget lettere for nye folk at deltage i de efterfølgende programpunkter. Stor ros for dette.

Slides kan findes lige omkring her (Slides fra “Teoretisk Morgenappel”).

A new Hope

(v/ Ann Eriksen og Astrid Andersen)

Dette var en paneldebat om hvordan og hvorledes vi hiver de unge ind i forenings- og arrangørlivet. Jeg var blevet rekrutteret til panelet som repræsentant for TRoA, og selvom mit eget lavpraktiske arbejde på ungdomsområdet i disse år er meget begrænset, så finder jeg hele udfordringer og problemstillingen omkring generationsskifte uhyre interessant, som jeg allerede har ævlet lidt om.

Det tog udgangspunkt i nogle slides som er her (Slides fra “A new hope”) og så var debatten ellers styret med fast hånd således at vi nåede igennem de forskellige spørgsmål på de ca. 3 kvarter vi havde. Vi kom lidt på vildspor til sidst og begyndte at snakke mere generel foreningsorganisation og problematikkerne omkring dette, men ellers var det som sådan en fin debat, omend den nok spændte lidt for bredt.

De ting jeg fik ud af den er opsummeret i punkterne herunder:

 • Man bør nok i højere grad bruge “Jobopslag” til at finde nye, aktive folk. Det kræver lidt mere arbejde end det traditionelle “prikke på skuldrene” men til gengæld finder man nok nogle folk man ellers slet ikke havde set.
 • Jeg overvejer lidt at kigge mig om efter en at tage ind som decideret føl i bestyrelsesarbejdet til næste GF. Det lød som om flere har haft succes med det, og hvis man aktivt laver noget oplæring tror jeg det kan blive rigtig godt.
 • Hvordan får man folk til at tage de trælse opgaver?
  – “Prikke folk” – æren i at blive valgt gør at folk knokler.
  – Give folk mulighed for at redefinere opgaverne, så de gøres på en måde de har lyst til og forstår.
  – At få folk ind som aspiranter eller lade dem have assistenter til at hjælpe.

Hvad ligger der bag iskrystallerne

(v/ Jesper “Fifi” Kristiansen)

Dette var et oplæg til at diskutere rammerne for en dansk bog om rollespilsteori. Fifi ville gerne være med til at lave en sådan bog, men ville naturligvis ikke lave den alene og ville gerne have input til rammerne omkring bogen. Afslutningsvis blev der lavet en mailliste som folk kunne skrive sig på hvis de var interesserede, noget som jeg naturligvis gjorde, og jeg ser frem til at høre mere om projektet.

Mine noter til bogen blev som følger ud fra diskussionen:

 • Formål: Håndbog i (live)rollespil, dybdegående, mekanik-orienteret
 • Målgruppe: “Os”, folk der deltager på forum eller kunne have lyst til at deltage på forum – som “sideeffekt” kan man også ramme studerende indenfor mediet rollespil, pædagoger, osv., men der skal ikke laves noget specifikt rettet mod dem
 • Form: Håndbog, ståbi-form (hvis du er ingeniør ved du hvad jeg mener), kapitelforfattere til at skrive indholdet, redaktion der sætter kapitlerne og laver “jobopslag” og søger folk til at skrive de enkelte kapitler, på trods af kapitelforfattere skal man gøre en indsats for at “sammenskrive” bogen så der er referencer på kryds og tværs.
 • Indhold: Rollespils-arven – vi bygger på de teorier vi kender og at de er blevet afprøvet i praksis, spørgsmål om hvorvidt vi skal have enkeltstående kapitler der kan læses for sig selv eller skal vi have noget man skal læse fra ende til anden?
 • Reception: Det er vigtigt, at bogen bliver modtaget godt bredt rundt i landet så den kan danne fundament for andre lignende bøger og for en bedre dokumentationsindsats. For at gøre dette skal vi sørge for at undgå at det bliver et Københavnerprojekt (dvs. f.eks. så få fysiske møder som muligt), der skal være plads til at “nye og unge” forfattere kan skrive kaptiler, og der skal skabes awareness omkring bogen mens den bliver skrevet.

Alt i alt synes jeg det er et spændende projekt og jeg ser frem til at se hvad der sker de kommende måneder.

Alt hvad du skal vide om at arrangere scenarier

(v/ Troels Barkholt)

Troels er en gammel rotte i faget og ved hvad han laver (som han på udiskret vis også fremhæver i starten – men det er egentlig OK). Det bar oplægget også præg af for det, sammen med Teoretisk Morgenappel, konkurrerede om at være det bedst oplæg jeg mødte på Forum2010.

Jeg vil ikke referere alt det han sagde, men i stedet koncentrere mig om hovedpunkterne. Den allervigtigste pointe han sagde var, at det er i bund og grund ikke svært at lave scenarier. Husk det – det er i bund og grund ikke svært. Jeg ville måske omformulere det lidt – “Det er ikke svært at lave scenarier, hvis man forstår at holde sine ambitioner i skak så de står mål med ens erfaringer”. Anyways, han gik derfra over til de tre områder man skal have styr på når man laver scenarier:

 • Location
 • Økonomi
 • Spillere

Har man styr på de tre ting, så kan det ikke gå helt galt derfra (selvom nogle gode ideer til hvad scenariet skal handle om bestemt ikke er skadeligt :-)).

Derudover snakkede han – på humoristisk men meget ærlig vis – omkring Fame og hvordan det i bund og grund fungerer (men måske sat lidt hårdt op).

Hvis jeg skal sige noget negativt om det han lavede – og det kræver virkelig at jeg leder godt og grundigt så var det at han snakkede for meget om Fundraising under økonomi (fordi det er noget han selv er utroligt dygtig til) og så sagde han lidt for meget så de tre hovedpointer lidt druknede. Ikke fordi de andre ting han sagde ikke var kloge, men noget af simpliciteten gik af det. Jeg tror det ville gøre så godt i en 20-minutters variant med mindre fundraising, mindre om fame og alting lidt kortere formuleret.

Han havde nogle fine slides som bestemt er læseværdige der kan findes her (Slides fra “Alt hvad du skal vide om at arrangere rollespil”) og et tilhørende excelark der kan bruges som skabelon til at lave et excelark til økonomistyring der findes her (Økonomistyringseksempel fra “Alt hvad du skal vide om at arrangere rollespil”).

Mere af det her til Forum, tak!

Om spiltraditioner…

(v/ Morten Greis)

Dette var det eneste bordrollespilsrelaterede oplæg på Forum2010. Morten dyrker sin ustyrlige skrivetrang i hans blog, som for mig virker som den klogeste danske blog om rollespil og under alle omstændigheder den mest produktive.

Desværre døde projekteren og vi var foruden powerpoints. Om det var manglen på visuel stimulans, den manglende søvn eller generel oplevelsesmæthed der ramte mig på det her tidspunkt ved jeg ikke, men min koncentration dalede til at punkt, hvor jeg ikke kunne koncentrere mig om Mortens ellers utroligt spændende iaggtigelser om spiltraditioner og deres udvikling op gennem tiden.

Under alle omstændigheder tror jeg at hans blog har – eller vil – indhente hans skrevne ord på dette område på et tidspunkt, så jeg vil egentlig anbefale folk at følge med der.

Jeg håber han kommer næste år, og at han taler på et tidspunkt hvor jeg er en mere koncentreret modtager.

Dette blev af samme årsag det sidste oplæg jeg fulgte selvom der var to blokke mere. Jeg kunne simpelthen ikke samle mig om mere, og ville hellere snakke og slappe lidt af.

Efterfølgende har Morten været så flink at sende hans slides til mig, og de kan findes her (Slides fra “Om spiltraditioner…”).

Festen, Auktionen mm.

Det var altsammen utroligt underholdende, og jeg nød det. Igen blev det måske lidt for sent inden jeg kom i seng, men jeg hyggede mig, og så er det vel ikke en katastrofe.

Søndag

Søndag var der intet på programmet udover mad og oprydning. For at nå vores fly hjem var vi desværre nødt til at tage afsted inden brunchen dukkede op og vi nåede kun at hjælpe med lidt oprydning. Jeg kan også fortælle nogle sjove historier om meget fulde mennesker, men jeg tror vi lader dem ligge som små anekdoter… jeg håber bare en anden gang at der ikke er nogen der forsøger en 5-6 at sove ovenpå mig.

Vi kom hjem som planlagt (kun 20 minutter forsinket denne gang), med nogle dejlige oplevelser i bagagen.

Øvrig evaluering

Det praktiske var kritisabelt. PR var OK, men det er meget, meget svært at planlægge sin deltagelse som jyde hvis man ikke kan få et program og nogle praktiske oplysninger om hvilke dage der sker hvad et par måneder i forvejen. Havde jeg ikke deltaget sidste år ville jeg ikke været taget afsted i år, for jeg havde ingen ide om hvad jeg kunne forvente mig.

De manglende badefaciliteter var meget træls, og det blev ikke bedre af, at man først fik det at vide fredagen hvor arrangementet startede (det var i øvrigt på samme tid vi fik programmet og alle øvrige praktiske oplysninger). Måske er jeg blevet gammel, men det var virkelig et punkt jeg blev skuffet over.

Maden var udemærket, men jeg synes det var ærgeligt at så meget blev cateret. Jeg tror det var en konsekvens af, at der ikke var et ordentligt køkken til rådighed. Igen tænker jeg hvor svært det ville have været, at skaffe en skole med den slags faciliteter – i Aalborg ville det have været ret let, og sidste år formåede de også at gøre det.

Når det er sagt så forløb resten problemfrit, og jeg var underholdt og havde en god oplevelse. Hvis informationsniveau, bad og (hjemmelavet) mad havde været til bedre, så havde det været helt i top. Så på trods af et par kritikpunkter havde jeg en utroligt lærerig og underholdende weekend der – da vi først var kommet derud – forløb ganske udemærket og som opfyldte sine formål til fulde. Hermed min tak til alle dem, der har knoklet med at realisere det.

En kommentar til Forum2010…

Abonner på blog via e-mail

Indtast din e-mail adresse for at blive tilmeldt og modtage påmindelser om nye indlæg.

Arkiver
Kategorier