Babylonstårnet…

Der mangler en fælles terminologi omkring liverollespil. Jeg tror vores primære udfordring i forhold til at udvikle rollespil mere lige nu er, at vi ikke snakker samme sprog. Der er en udbredt tilstand af begrebsforvirring.

Omkring den fællesnordiske kongres Knudepunkt er der ganske vist opstået en vis lingo og en slags enighed om hvad de enkelte udtryk dækker over. I Knudepunktsbogen fra 2003 i pdf-format er der til sidst ganske vist en lille ordbog, men den er jo hverken opdateret til nutidens begreber eller specielt tilgængelig (hvor mange af jer der læser det her har allerede læst den og vidste hvor de kunne finde den?). Det er langt fra alle der kommer til Knudepunkt eller læser de ting der er skrevet dertil – eller forstår det, selv hvis de sætter sig ned og læser det (selvom man kender begreberne kan det semi-akademiske sprog der anvendes til Knudepunkt nogle gange godt hægte en lidt af).

Jeg forsøger (til dels) at definere nogle begreber i to af mine artikelkategorier – Toolbox og Miljøet og delvist også i den kategori der hedder Arrangørarbejde. Men jeg kan jo – som alle mulige andre har gjort – finde på mine egne begreber alt det jeg vil uden det rokker ved noget. Bare fordi jeg definerer et begreb til at dække nogle bestemte ting når det ikke ud til resten af verdenen.

Hvis vi skal løse kommunikationsproblemet har vi brug for en let tilgængelig ordbog som i let og simpelt (dansk!) forklarer hvad de forskellige begreber dækker over – og måske definerer nogle nye begreber som vi har brug for. En wiki var et udemærket bud på en kommunikationsmetode, og den har den klare fordel, at det er let at lave rettelser i den i takt med at vi udvikler os og/eller bliver klogere. En bog er et andet bud, og den har den fordel over wiki’en, at den sandsynligvis vil nå ud til flere folk end wiki’en, hvis den bliver udgivet gennem et rigtigt forlag.

Man kan forsøge at stable den slags projekter på benene kollektivt. Bjarke Pedersen forsøgte tilbage i 2008 på liveforum at opfordre folk til at bidrage til en rollespilswiki, men det blev aldrig den store succes. Jeg tror projektet virkede for åbent og stort til at der var nogen der rigtig havde mod og appetit til at kaste sig over at bidrage.

Jeg tror at hvis sådan et projekt – det værende sig bog eller wiki – skal realiseres kræver det, at der er en lille flok dedikerede og dygtige folk som udgør kernegruppen. Ideelt måske kun 2-3 personer. De skal sætte sig ned og lave et grundigt forarbejde og være indstillet på også at levere majoriteten af indholdet. Når de har lagt grunden til projektet kan de søge hjælp udefra fra andre dygtige folk til afgrænsede opgaver.

Der var en kort diskussion og let brainstorm omkring netop det at lave en “ordentligt” bog til bl.a. at definere hvad rollespil er i kommentarerne til Morten Greis’ anmeldelse af Politikens bog om Rollespil, og jo mere jeg tænker over det, jo mere synes jeg sådan et projekt er interessant.

Uanset om Morten gør alvor af det eller ej så tror jeg det er det næste trin. Så længe vi er på det stadie vi er på nu vil nye ideer og tanker drukne i, at vi ikke effektivt og klart er i stand til at kommunikere dem videre til andre og dermed få feedback eller give andre muligheder for at få gavn af dem…

4 kommentarer til Babylonstårnet…

Abonner på blog via e-mail

Indtast din e-mail adresse for at blive tilmeldt og modtage påmindelser om nye indlæg.

Arkiver
Kategorier