Omgangskredse…

Jeg har stadig et par tanker omkring hvordan Miljøet er opbygget som jeg vil skrive lidt på – så her er opfølgningen fra forrige indlæg. Hvor jeg sidste gang præsenterede kort hvordan jeg mener det hele hænger sammen så vil jeg denne gang gå lidt i dybden med Omgangskredse.

Det kan ikke benægtes, at der er nogle rollespillere man bruger mere tid sammen med end andre. Dette danner nogle Omgangskredse indenfor liverollespilsmiljøet med folk der omgås hinanden. Typisk vil en given Omgangskreds være defineret ud fra ting som:

  • Geografi
  • Spillerkultur (de er enige om hvordan man bør spille, hvad der er meningen med at spille, hvad spillet skal handle om, osv.).
  • Værdier (hvad er vigtigt, hvilket indtryk vil vi give udadtil, hvordan behandler vi hinanden, hvordan behandler vi folk udenfor vores Omgangskreds, osv).
  • Medlemsskab af en eller flere foreninger – eller i enkelte tilfælde en central Ressourceperson
  • Folk bruger tid sammen – spiller sammen, drikker sammen og er venner på kryds og tværs

I en stor by – og sågar i en stor forening – kan der være mange Omgangskredse. TRoA har en del – mange af dem efterhånden med overlap i Niende Stirland foreningen / Omgangskredsen – men de er meget homogene og i praksis kunne de fleste af betragtes som en og samme Omgangskreds.

Der hvor jeg synes Omgangskredse bliver interessante er omkring spillerkulturen og værdierne. En Omgangskreds’ spillerkultur og værdier er formet af medlemmerne, deres holdninger og erfaringer. Jo større Omgangskredsen er, jo mere statisk er spillerkulturen og værdierne ofte. Når en ny person begynder at blive en del af en Omgangskreds sker der en afpasning i forhold til spillerkulturen og værdierne. Det nye medlem skal komme overens med Omgangskredsen spillerkultur og værdier. Enten passer de allerede perfekt eller også er det nye potentielle medlem nødt til at tilpasse sine egne holdninger og tanker. Fejler dette vil det nye medlem ikke blive en fast del af Omgangskredsen.

I de store byer – hvor der er plads til mange forskellige Omgangskredse – kan det betyde at der er en del dynamik i disse. Nye Omgangskredse opstår og forsvinder, folk skifter Omgangskreds hvis de ændrer holdninger og de fleste folk der gerne vil være en del af Miljøet kan finde – eller skabe – en Omgangskreds der passer til dem.

Men i de mindre byer er der typisk ikke kritisk masse nok til at vedligeholde mange Omgangskredse med forskellig spillerkultur og værdier. Hvis der kun er 20 aktive rollespillere – og kun en klub – så kan der ikke være 3 grupperinger internt i denne der er rygende uenige om hvad det hele går ud på. Det er simpelthen ustabilt, og vil kun vare et afgrænset stykke tid.

Det betyder, at når et nyt, potentielt medlem kommer til en Omgangskreds vil denne enten passe ind og/eller tilpasse sig spillerkultur og værdier eller – hvis det er helt umuligt – vil vedkommende ganske simpelt ikke blive en del af Omgangskredsen og dermed Miljøet. Der kunne sagtens være en spillerkultur og værdisæt fra en anden Omgangskreds et andet sted i landet der var velegnet, men vedkommende kommer ganske simpelt aldrig til at finde det fordi den lokale Omgangskreds’ spillerkultur og værdier sørger for, at vedkommende ikke kommer ind i Miljøet.

Et eksempel fra den Virkelige Verden; Selvom TRoA og Einherjerne altid har stået på god fod og har spillerkulturer og værdier der ligner hinanden er der nogle fundamentale forskelle. Jeg ved for mit eget vedkommende at de forskelle er så markante på nogle kerneområder for mig, at jeg nok aldrig var blevet liverollespiller, hvis Einherjerne var den forening jeg var stødt på først – og jeg kan forestille mig der er mange Einherjerer der har det på samme måde med TRoA. Jeg siger ikke Einherjerne har “dårlige” værdier og spillerkultur, men jeg siger at der er nogle dele af det, jeg ikke er enig i.

Det efterlader mig med den tanke, at der må være en masse potentielle rollespillere vi “går glip af” fordi de – for at sige det simpelt – bor i den forkerte by (for dem). Jeg påstår ikke jeg har en løsning på problematikken men jeg synes det er tankevækkende at det er så afgørende. Jeg kan ikke lade være med at tænke om problemet er det samme indenfor andre hobbyer, og jeg er ikke helt sikker. På den ene side tror jeg der er flere “nuancer” i holdninger og tanker omkring rollespil end f.eks. fodbold, men på den anden side er det bare manglende viden fra min side.

Er der nogen der har et bud på det?

8 kommentarer til Omgangskredse…

Abonner på blog via e-mail

Indtast din e-mail adresse for at blive tilmeldt og modtage påmindelser om nye indlæg.

Arkiver
Kategorier