Budgetter er hemmelige…

Arrangører er hundebange for at offentliggøre budgetter. Jeg har ved flere lejligheder diskuteret det med andre arrangører, og mange af dem jeg har snakket med mener det er en dum ide.

Jeg er uenig.

Det første argument imod er, at spillere ikke forstår budgetter. Det kan naturligvis godt være sandt, men jeg tror ikke det er kernen i problemet. Og hvis de virkelig ikke forstår det så er det vel ikke det store problem – der følger jo ikke en forpligtelse med til at forklare alle beslutning og alting, bare fordi man offentliggører noget.

Derudover kan jeg ikke lide “spillere er dumme” argumentet. Jo, nogle gange er det sandt, men det bliver alt for ofte brugt som en undskyldning for at behandle spillere som børn. Nogle gange er det nødvendigt, særligt med meget store grupper, men rigtig mange gange får man mere ud af at inddrage dem som ligeværdige partnere. Nå, nok om det.

Det andet argument imod er, at man er bange for at spillerne er efter arrangørerne, hvis man ikke overholder sit budget. Det mener jeg også er misforstået. Så længe man gør klart at et budget er et arbejdsredskab (dvs. i takt med at man bliver klogere ændrer det sig), præsenterer det i overordnede termer (så at skrive “Mad – 50.000 DKK” og ikke detaljere det yderligere i stedet for at beskrive hvor meget hvornår) så mener jeg godt man kan præsentere et budget for sine spillere.

Det tredje argument er, at spillerne bliver fortørnede hvis de kan se, at der er et overskud. Det tror jeg ikke på – jeg tror mange spillere (i al fald nu om dage) er indstillet på at der kan budgetteres med et overskud så længe de selv ved det. Jeg mener personligt det er mere uærligt at budgettere med et overskud og ikke fortælle sine spillere det, end at fortælle at der rent faktisk budgetteres med overskud. Næste uanset hvad overskuddet går til så er det sandsynligvis ikke nogen, som ikke har fortjent det – man kan f.eks. på ingen måde som arrangør tjene en timeløn der står mål med det arbejde man lægger, når man arrangerer et scenarie, uanset hvor meget overskud der skal bruges til løn.

Det fjerde argument imod, er at budgettet bliver brugt imod en i forhandlinger – at folk ved hvor mange penge du har, og dermed tvinger dig til at bruge dem. Det er nok det eneste argument jeg har hørt jeg lidt kan følge, men jeg mener i høj grad det er et spørgsmål om planlægning og detaljer. Hvis du har forhandlet alle dine kritiske aftaler inden du offentliggører dit budget, hvilket det er hensigtsmæssigt at have, så er det ikke et stort problem. Dernæst er der ingen grund til at give alt for mange detaljer – så enkelte leverandører kan gennemskue hvad du betaler dem og hvad du betaler andre. Pointen er i høj grad at give spillerne lejlighed til at forstå hvad deres penge i overordnede træk bliver brugt til, ikke at fortælle alle detaljer om de økonomiske transaktioner.

Derudover har jeg ikke hørt flere argumenter imod, men jeg kan godt finde på to selv. Det ene er, at der er nogen interessenter i projektet, som ikke skal vide hvordan økonomien er skruet sammen. Dette kan f.eks. være hvis man bevæger sig på usikker jord omkring copyright regler (som flere projekter gennem tiden har gjort – jeg har selv været involveret i nogle af dem). I så tilfælde mener jeg dog man bør gøre opmærksom på at hvis spillere er interesserede, kan de få tilsendt en kopi af budgettet eller – hvis man heller ikke tør det – så gøre det klart at budgetoplysninger kan overleveret mundtligt.

Det andet argument imod er det skidte argument – nemlig hvis der er planlagt med transaktioner man ikke vil have spillerne skal se. F.eks. hvis man har budgetteret med at bruge mange af pengene på ting, som ikke har særlig meget med projektet at gøre, eller som ikke tilfører særlig værdi til spillerne. Jeg tvivler dog på at særlig mange projekter gør dette.

Jeg kan, som fortaler for offentliggørelse, se to rigtigt gode argumenter for.

Åbenhed er det første. Spillerne kan se, hvorfor scenariet koster som det koster.

Jeg har været til mange scenarier hvor jeg har undret mig over prisen. Ikke utilfreds, men jeg ville bare gerne vide hvorfor. Måske kunne jeg ligefrem hjælpe med nogle forslag til hvor de kunne få nogle ting billigere, hvis jeg vidste hvor de brugte deres penge, og hvis arrangørerne havde lyst til at høre forslag. Måske kunne jeg blive klogere hvis de kunne skaffe nogle ting billigere. Og det virker altid lidt suspekt hvis arrangørerne nægter at fortælle hvad pengene går til – fantasien er oftere vildere end virkeligheden. Og jeg er selv arrangør – jeg ved hvad tingene kan koste – men dem der aldrig har arrangeret har meget lidt fornemmelse af hvorfor en weekend skal koste 700+ DKK per spiller, når man jo kan købe pizzaer for 50 DKK stykket og området, såvidt de har hørt, jo er gratis… hvilke andre udgifter er der så tilbage? Et offentligt budget kunne hjælpe til at forklare det.

Erfaringsudveksling er det andet. Det er som ny arrangør nærmest umuligt at få en ide om hvad andre arrangører bruger deres penge til, for budgetter bliver bevogtet som Den Hellige Gral – og alle arrangørgrupper udvikler deres budgetteringsmetoder nærmest uafhængigt af andre og tidligere metoder. Det kan ikke være gavnligt for nogen – mere erfaringsudveksling betyder, at andre bliver bedre til at lave scenarier som vi selv kan deltage i – det er da win-win om noget!

Jeg forstår godt hvis arrangører er tøvende overfor at offentliggøre et regnskab. Det kan vise rigtig meget om hvor godt, eller skidt scenariet gik og kan være lidt ømtåleligt. Men et budget er bare en plan – og det er vel ufarligt at offentliggøre en overordnet plan?

Jeg glæder mig til at høre nogle argumenter imod… jeg mangler stadig at høre nogle der er rigtigt gode.

… og så lover jeg, at det næste scenarie jeg laver, bliver med et offentligt budget. Så må vi se om jeg bliver klogere og fortryder…

4 kommentarer til Budgetter er hemmelige…

Abonner på blog via e-mail

Indtast din e-mail adresse for at blive tilmeldt og modtage påmindelser om nye indlæg.

Arkiver
Kategorier