Hvad skal en landsforening…

Nå, det gav lidt røre i andedammen med Landsforeningens navneskifte. Ikke så meget her, men mere et par andre steder. Og sikkert også nogle jeg ikke kender til.

Debatten sætter to tanker igang hos mig.

Den ene er, at der åbenbart er mange som bekymrer sig om landsforeningens virke, men som aldrig i særlig grad har udtryk interesse for den (i al fald ikke nogen steder jeg frekventerer). Det burde måske ikke være en overraskelse, men jeg havde faktisk det indtryk, at det kun var en brøkdel af rollespillerne i det ganske land, som rigtig kendte til Landsforeningen og interesserede sig for den – det er der så blevet rykket ved nu. Og det er godt.

Det andet er, at der åbenbart er meget spredte og ikke specielt veldefinerede meninger om hvad Landsforeningen skal. Det burde måske heller ikke komme som en overraskelse, men det gør det alligevel – måske fordi de mennesker jeg snakker med, er en meget snæver kreds af rollespillere?

Åbningen overfor andre foreningstyper, som nu er blevet tydelig med ændring af navnet, falder helt klart ikke i manges smag. Men den gruppe der har den holdning har åbenbart været underrepræsenteret på GF, meget stille eller meget dårlige til at argumentere deres sag, for GF var utroligt enige om at der skulle skiftes.

Det undrer mig lidt… hvorfor har de folk ikke været aktive på GF? Hvorfor er det “de samme” – mere eller mindre – der dukker op år efter år og trukket foreningen i den her retning, når der åbenbart er en del folk, som er af en anden holdning?

Jeg kunne vælge at anlægge den apatiske tilgang og sige at siden de ikke forsøger at deltage i den demokratiske proces er de uden for indflydelse, og det er sådan set reelt nok. Men i bund og grund vil jeg faktisk gerne have dem med – jeg vil gerne, at de deltager aktivt i formningen af landsforeningen, uanset om jeg er enig i den retning de vil have den i eller ej. Jeg har bare ikke nogen ide om hvordan det kan lade sig gøre… man kan ikke tvinge folk til at deltage i demokratiet. Ideer?

Så i stedet vil jeg gerne hive fat i den anden problematik – de meget spredte holdninger til, hvad landsforeningen skal. I årevis har medlemmerne, i al fald dem som har råbt op, spurgt hvad Landsforeningen kan gøre for dem. Det har altid været lidt en balancekunst at komme med et godt svar – for de fleste af de services landsforeningen leverer, er relativt ukonkrete (“Vi snakker med jeres kommune hvis I har problemer eller får Ronald A/S til at lave mindre livsfarlige våben”) – og de konkrete (“Medlemsadministration, hjælp til foreningernes projekter, osv.”)  kræver enten meget arbejde, som i forvejen er sparsomt i landsforeningsregi da de frivillige der også er frivillige andre steder, eller kræver penge som også er sparsomme.

Men en ting Landsforeningen altid har forsøgt at arbejde på i en eller anden dur er at forbedre forholdene for rollespillere og rollespilsforeninger. Og det er groft sagt også baggrunden for skiftet – at opnå mere indflydelse og gennemslagskraft ved at være større og have flere ressourcer, og derigennem kunne slå bedre igennem med vores budskaber.

Det lader dog åbenbart ikke til at medlemmerne (altså igen; de som har ytrer sig i debatten) har forståelse for det – eller er enige i fremgangsmåden. De mener landsforeningen bliver fjernere fordi den spænder bredere og tror ikke det giver det ønskede udbytte.

Så synes jeg vi nærmer os sagens kerne nemlig hvad er formålet med Landsforeningen?

Det er nu et par dage siden jeg oprettede ovennævnte tråd på liveforum – men der er ingen der har svaret. Hvorfor? Det er jo ikke en quiz, jeg trækker ikke point fra fra folk, der svarer forkert. Heck, man kan ikke svare forkert.

Er det fordi der ikke er nogen der ved, hvad de mener er formålet med landsforeningen? Eller er det fordi folk ikke tør forsøge definere det? Har de ingen ideer? Er de ligeglade? Er det formålsløst det hele? Eller har folk bare ikke set tråden?

Hvis vi skal forsøge at vurdere, om skiftet er en god ide for de nuværende medlemmer kræver det at man har en ide om hvad formålet er. Måske er skiftet stik imod hvad folk synes er formålet? Måske er skiftet en måde at opnå det på, men folk synes det er den forkerte måde – eller ikke tror den virker? Måske er den valgte måde helt perfekt til at opnå formålet?

Jeg ved det ikke… og jeg har ingen ide om det før der er nogen der ytrer deres meninger.

Kom frisk – skriv her!

5 kommentarer til Hvad skal en landsforening…

Abonner på blog via e-mail

Indtast din e-mail adresse for at blive tilmeldt og modtage påmindelser om nye indlæg.

Arkiver
Kategorier