Landsforeningen skifter navn…

“Bifrost – Landsforeningen for Kreativ Udvikling af Børn og Unge”.

Hvem er de? Jo, tidligere gik de under navnet LR – Landsforeningen for Rollespil – og endnu før det LLR – Landsforeningen for Levende Rollespil. Din Landsforening.

Hvordan var det lige det skifte kom i stand? Det skete i weekenden i København… og kræver en lidt længere forklaring…

Det drejer sig i bund og grund om hvad man vil med en landsforening.

Med det gamle navn, og dermed binding til rollespil som aktivitet, var vi ret begrænset i hvor mange penge vi kunne få af DUF, som er dem, der giver landsforeningen penge. Det skyldes reglerne for uddeling af penge som inddeler landsforeningerne i nogle grupper, bl.a. afhængig af hvad deres fokus er. Landsforeningen for Rollespils fokus er rollespil, som er en aktivitet, og det er ikke mange penge værd (åbenbart). Hvis det derimod er en ide, som f.eks. “Ideen om at udvikle børn og unge kreativt” og aktiviteterne kan være mange, heriblandt f.eks. rollespil, kan man få rigtig, rigtig mange penge, om alt går vel.

Så, umiddelbart ligner det et spørgsmål om penge. Det tror jeg også det er for en del folk. Men der bliver også flere om kagen. For med navneændringen følger også en åbning overfor at foreninger, der tilslutter sig landsforeningens formålsparagraf, kan blive medlemmer – uanset om de mener de er rollespillere, eller ej. Formålsparagraffen lyder således:

at udvikle børn og unge til hele, kreative og sociale individer,

at give børn og unge en forståelse for andre mennesker og kulturer gennem styrkelse af empati, refleksion og indlevelse,

at udvikle børn og unges engagement i samfund og omverden ved at lære dem at samarbejde, tage initiativ og udvise ansvarsfølelse, samt

at udforske kreativitet, udfordre eksisterende virkelighedsopfattelse og udvikle nye politiske og kunstneriske udtryksformer.

Så nu skal vi altså “dele” vores landsforening med foreninger med lignende fokus. Uden dem kan vi kalde os hvad vi vil – så er rollespil stadig vores fokusaktivitet. Hvad er det så for nogle størrelser vi skal have med?

Ja, i bund og grund er det i høj grad op til Forretningsudvalget i Landsforeningen at afgøre, da de skal godkende medlemsforeningerne. Men det springende punkt er i bund og grund om de kan tilslutte sig formålsparagraffen. Det betyder at vi nok kan forvente at se foreninger som følgende:

  • Brædtspilsforeninger
  • Rene figurskubberforeninger
  • Foreninger der beskæftiger sig med f.eks. Alternate Reality Games (om sådanne foreninger findes?)

Men der er også en stor gråzone, hvor der er mere usikkerhed om hvorvidt vi kan lokke dem til og om de er interresserede. Det rummer foreninger som:

  • Reenactment
  • Hardball
  • Forfatterforeninger
  • Computerspilsforeninger
  • … og der er sikkert flere…

Hvor grænsen kommer til at gå afhænger i høj grad af hvem vi opfordrer til at slutte sig til os, om de føler sig “hjemme”, om de har noget ud af medlemsskabet, og om de har nogle alternative landsforeninger, de kan gå under.

Så selvom der kommer flere penge, bliver vi flere om at dele kagen – så i bund og grund er det ikke sikkert, at der kommer så voldsomt mange flere penge til lige præcis det du laver.

Hvad kan pointen så være?

Jo, en Landsforening drejer sig ikke bare om penge. Det drejer sig om at markere sig politisk. Hvis man ringer fra Lille Kedeligstads Rollespilsforening til kulturministeren for at klage over de dårlige forhold man som forening oplever når man skal have lokaler, så kommer man nok ikke langt. Men ringer man som Formand for Bifrost – Landsforeningen for Kreativ Udvikling af Børn og Unge og klager over, at flere af de hundrede af medlemsforeninger man har oplever at de har dårlige vilkår, så kan man slå igennem.

Et andet lignende aspekt er f.eks. at forsøge at præge samfundsholdningen til rollespil. Det er en lang og krævende proces at komme til, en proces som ingen lokalforening har ressourcerne til. Men det kan en landsforening. Det sker ikke imorgen, i år eller indenfor de næste tre år. Men det sker. Bid for bid og gradvist kan vi forklare at vi som rollespillere, som udøvere af kreative aktiviteter, er andet og mere end bebumsede seksuelt forvirrede teenagedrenge der sidder i deres forældres kælder og slår drageskatte frem eller 10-årige drenge med krudt i røven, dynejakker, latexsværd og navnet “Frodomir”, der vil dræbe orker, men at der er mange aspekter af vores kreative hobbyer, og at vi laver alt mellem leg og kunst, og det er urimeligt fedt.

Og jo flere vi er, jo flere midler vi har til det arbejde, jo flere medlemsorganisation og medlemmer, jo højere kan vi råbe, og jo mere kan vi flytte.

Det drejer sig ikke om penge. Det drejer sig om det store billede, om at flytte opfattelsen af vores hobby, og de beslægtede aktiviteter, og om at skaffe bedre vilkår for os allesammen.

Det koster kun 400 DKK om året. Det er jo nærmest gratis. Jo flere vi er jo bedre.

Hvis din forening ikke allerede er medlem, så meld den ind nu.

Derfor Bifrost.

5 kommentarer til Landsforeningen skifter navn…

Abonner på blog via e-mail

Indtast din e-mail adresse for at blive tilmeldt og modtage påmindelser om nye indlæg.

Arkiver
Kategorier