Facebook-reklamer og google-ads…

Når man første gang har stået med halvdelen af de spillere men havde budgetteret med til sit scenarie og overvejer om man skal aflyse eller ej ved man, at PR er noget man skal give alvorlige overvejelser. Bare fordi man laver det sejeste scenarie i mands minde med en drage og alt muligt er folk altså nødt til at vide scenariet findes og overbevises om at det er vildt med med den her drage og sådan noget førend de melder sig til. Bare fordi du planlægger et scenarie ved alle potentielle deltager det ikke på magisk vis…

Den “tradionelle” metode, i al fald den kender jeg til består af en kombination af følgende virkemidler:

  • En informativ (forhåbentlig!) hjemmeside som grundstenen – ofte kombineret med et forum som primært kommunikationsmiddel mellem arrangører og spillere.
  • Forumindlæg på de største fora og, hvis man er lidt mere ihærdig, alle mulige og umulige foreningsfora rundt omkring – henviser som ofte til hjemmesiden.
  • At alle arrangører ved enhver given lejlighed i rollespilssammenhænge omtaler arrangement – og henviser til hjemmesiden.
  • At man måske laver en smule foldere, flyers, plakater, vistikort og/eller postkort og distribuerer dem halvhjertet rundt til diverse butikker og klubber – med henvisning til hjemmesiden.
  • Hvis man virkelig flotter sig køber man en bannerreklame på liveforum.
  • Man hiver fat i de nøglepersoner fra diverse grupperinger som man ved kunne være interesseret og opfordrer dem til at komme og spille (måske endda bestemte roller).

De mere ihærdige arrangører tager også nogle af følgende værktøjer i brug:

  • Foto-session hvor der laves fede billeder til reklamematerialet. Bolværk er et at de bedre eksempler på dette.
  • Trailer video smidt på youtube og linket til alle mulige steder fra. Krigslive har brugt det med stor succes i nogle år. Dengang i Warhammer brugte en sang på samme måde – den er stadig en ørehænger for mig (men jeg kan ikke lige finde den på youtube).
  • Man tager rundt til diverse kongresser og kampagner udelukkende med det formål at distribuere reklamemateriale. Måske ligefrem Knudepunkt hvis man er lidt internationalt orienteret.

Mange af metoderne udmærker sig ved at være tilnærmelsesvis gratis (trykningsudgifter og liveforum undtaget), såfremt man har kvalificeret arbejdskraft gratis. Og det er jo meget godt. Men jeg har længe gået med en tanke der har rykket lidt i mig… hvorfor bruger vi ikke andre reklameformer?

Først tænkte jeg tv-reklamer, aviser, reklamesøjler på busstoppesteder og den slags. Men jeg kom hurtigt fra det… jeg tror ærligt talt ikke pris og udbytte står mål til hinanden. Det rammer simpelthen for bredt, og det kommer man til at betale for. Man skal have noget der rammer snævrere. I og med der ikke findes tidskrifter der rammer snævert nok efterlader det kun et alternativ – internettet.

Facebook adverts (du kan selv finde dem når du er logget ind på facebook) er en mulighed. Hvis du har en facebook konto kender du dem – det er de der små tekst-og-billed ting der sniger sig ind på alle sider og lader til at vide at du ikke har nogen kæreste, at du bor i København eller er arbejdsløs og ved lige præcis hvad der skal til for at gøre noget ved det (flyt til jylland – det løser i al fald et af problemerne :-)). En del af dem er bras og ikke stort bedre end spam – men det er ikke det samme som at man ikke kunne lave noget relevant.

De har sådan en ting med keywords til at indsnævre hvem der ser reklamen (det er bl.a. derfor den rammer dig når du er single med en reklame for en dating side). Så man angiver nogle nøgleord som bliver hentet rundt omkring på brugerens profil – f.eks. kunne “rollespil” eller “liverollespil” være interessante nøgleord. Måske kombineret med nogle geografiske krav (man vil nok kun søge på danskere) og så måske lidt med aldersgrænsen (der er jo ingen grund til at reklamere overfor 12-årige knægte som sikkert spiller rollespil men som alligevel ikke må deltage). Og så kan man vælge kun at betale per click, og så er den vist i vinkel (alternativet er visninger). Det kræver naturligvis at brugeren har Facebook, men det er jo der jo stadig mange rollespillere der har.

Jeg ville gerne lave et eksperiment med hvor godt det rammer, men jeg er lidt for nærig til at smide penge efter det bare for nysgerrighedens skyld. Så det får være for nu.

Google adwords er et andet interessant alternativ. Det koster 40 DKK i aktivering og så kan man vælge at betale enten per hit eller tusind visninger. Hvis man skriver den rette målrettede reklame tror jeg man kan få meget ud af det. Man kombinerer reklamen med nogle søgeord, f.eks. de samme som man brugte ved sine facebook ads. Modsat Facebook kan man her komme på alle mulige sider – Liveforum har selv google adwords reklamer og det samme har næsten alle andre hjemmesider der hiver penge ind ved reklamer – men det betyder også at man har lidt mindre styr over hvem man “rammer” – hvis man skriver “rollespil” får man både de 12-årige knægte og de 45-årige forældre til knægtene – og så er der lidt langt til de 18-25-årige “voksne” rollespillere man ledte efter. Igen, med de mange kriterier man kan angive kan man bl.a. forsøge at indsnævre noget omkring alder og geografi, men f.eks. ved google.com søgemaskinen jo ikke hvor gammel jeg er når jeg søger på “rollespil”.

Jeg havde en fin aktiveringskode fra Surftown med 400 DKK adwords så det kan blive gratis at prøve, så for at finde ud af om det her værktøj er noget værd, vil jeg nu starte en adwords kampagne… så får vi at se om det giver noget. Efter at have lavet den initierende opsætning må jeg sige at det virker umiddebart en anelse kompliceret med de mange indstillingsmuligheder, men det betyder jo også man er i stand til at målrette det bedre – hvs man forstår at bruge det.

Jeg lover at poste nogle resultater, når der begynder at ske noget. Man får noget frygteligt fint statistik over hvordan det går, så det kan jeg jo bringe uddrag af her. Hvis du skulle se min Google adwords reklame et sted må du gerne skrive en kommentar herunder – gerne med en angivelse af hvor den er dukket op.

Det store spørgsmål både ved Google Adwords og Facebook Ads er vel egentlig, hvor mange folk man rammer der ikke i forvejen hører om sådan nogle ting ved de “traditionelle” veje? Hvis man laver et scenarie som i forvejen primært er henvendt til rollespillere, dvs. folk der er i kontakt med andre rollespillere, hvor mange er der så “udenfor miljøet” som man vil ramme med disse værktøjer men ikke med de tradtionelle?

Umiddelbart er mit bud at det er meget få, hvilket også er grunden til at jeg er i tvivl om hvorvidt disse to værktøjer egentlig har relevans, men samtidig er jeg til stadighed blevet overrasket over hvor mange “led” der nogle gange er fra den aktive kernegruppe af folk man møder på liveforum og til alle kongresserne og helt ud til de enkelte spillere i kampagnerne… at lave reklamer på liveforum er i al fald langt fra tilstrækkeligt til at nå alle, men med “mund-til-mund” derfra tror jeg man rammer mange… og det store spørgsmål her er vel differencen mellem forum-reklamer suppleret med “mund-til-mund” kontra reklamer hvor man i stedet hiver fat “helt ude i den enkelte spiller” så at sige.

Men nu er testen sat i gang… lad os se hvad den bringer…

En kommentar til Facebook-reklamer og google-ads…

Abonner på blog via e-mail

Indtast din e-mail adresse for at blive tilmeldt og modtage påmindelser om nye indlæg.

Arkiver
Kategorier