Alfabetisk Retfærdighed…

Der er gennem tiden skrevet mange gode ting omkring navne i rollespil. Det der hænger bedst ved i min bevidsthed er et indlæg i ROLLE|SPIL nummer 1 hvor der var en nogenlunde underholdende artikel omkring hvordan man aldrig rigtig lærer hinandens ingame navne. Well, det er der så nogen der forsøger at gøre noget ved.

Dette tiltag er ikke som sådan en organiseret bevægelse, men snarere små klumper, typisk ikke større end en enkelt eller to personer, af uafhængige guerillagrupper rundt omkring i landet der på forunderlig vis opstår uafhængigt af hinanden med formål som at gøre navne unikke, spændende og fantasyagtige.

De har indset, ligesom kryptograferne, at det er sådan i de fleste sprog, at ikke alle bogstaver får den samme mængde rampelys i en sætning. Det er faktisk således, at hvis man tager to arbitrære, lange stykker tekst på samme sprog og analyserer på fordelingen af de enkelte bogstaver vil man finde, at et givent bogstaver har nogenlunde samme anvendelsesfrekvens i de to tekster.

Hvor kryptograferne – eller snarere, de som bryder det krypterede tekst – bruger dette til at finde klarteksten, bruger disse korstogsriddere i sprogbruget det i stedet til at vende opmærksomheden mod de mindre anvendte bogstaver. Filosofien kan meget kort beskrives ved, at hvis et bogstav kun anvendes i ringe grad må der således være noget unikt og eksotisk over det, og derfor vil man gennem anvendelse af dette bogstav være i stand til at tilføje noget unikt til navnet.

Tillige er der også visse mønstre i hvilke bogstaver der typisk forekommer omkring hverandre. Således vil et givet bogstav typisk være mere tilbøjlig til at være efterfulgte af bestemte andre bogstaver. Selvom dette er sprogafhængigt, bygger det også ofte på at der er visse konstellationer af bogstaver som tilsammen kan udtales på meningsfyldt måde og der er visse konstellationer der ikke umiddelbart tillader udtale eller hvis udtale er så lig en simplere måde at skrive den samme lyd, at det virker ganske meningsløst at hælde et stort antal bogstaver uden indflydelse på udtalen ind i ordet.

Det afholder dog ikke disse sprogets eventyrere fra gladeligt at forsøge sig med kombinationer af bogstaver som for det første aldrig har set dagens lys i et ord der startede med at blive skabt i munden og ikke på papir, og for det andet er ganske uden hold i den måde hvorpå vores tunger er i stand til at udtrykke lyde. De bevæger sig med andre ord sprogmæssigt i områder hvor intet sprog endnu har bevæget sig… med god grund.

Jeg kalder dette begreb Alfabetisk Retfærdighed.

Så jer der kæmper denne utrættelige kamp med fantasien som jeres sværd mod denne bogstavelige uretfærdighed, jer der bevidst eller ubevidst bekender jer til Alfabetisk Retfærdighed, jeg har et par ord til jer.

Et sprog har en kultur, en smag, nogle karakteristika. Der findes mange andre sprog udover det danske, som hver har deres karakteristika, uden man behøver at opfinde noget ud fra ovenstående principper. Hvis man synes det lyder plat at Anders rejser til Jernby for at besejre Stålbæstet, så behøver man ikke have Zyxxbobb rejse til Qwytttræ for at besejge Yxxligokktr. Man kan lade Wolfgang rejse til Eisenstadt for at besejre Stahltier, eller Jaap rejse til Ijzerstad for at besejre Staalbeest. Find selv på flere, du har sikkert større sprogkundskaber end jeg.

… eller sagt på anden måde… for helvede hvor er jeg træt af de navne der lyder som om de er blevet genereret med et alfabet og en 28-sidet terning!

5 kommentarer til Alfabetisk Retfærdighed…

Abonner på blog via e-mail

Indtast din e-mail adresse for at blive tilmeldt og modtage påmindelser om nye indlæg.

Arkiver
Kategorier