[DEC21] Riddersværd og skede…

Til Krigslive VI brugte jeg en hulens masse penge på grej. Det gode ved det var, at jeg fik lavet noget rigtig lækkert grej. Derfor vil de sidste fire dage i julekalendere være dedikeret til at vise nogle af de ting. Baron Gerard de Licorne-Blanche (bastard-fransk for “hvid enhjørning”) havde sort og gul som sine primære farver, med en hvid enhjørning og 3 røde, franske liljer som dekoration. Vi vender tilbage til våbenskjoldet og de overvejelser der lå bag, men for idag er det nok at vide, at farverne altså primært er sort og gul – med rød som den tredjemestforekommende (og hvid som en sjælden gæst). Majoriteten af mit lædergrej er derfor lavet med narvsværten mahogni som jeg også brugte til mit navigationsgrej, men de øvrige farver optræder også.

Det vi skal kigge lidt nærmere på idag er sværd, sværdskede og sværdbælte, som ses til højre.

Jeg ville til Krigslive VI lave en flot fuldskede, som samtidig bare så mange af mine symboler og og farver som muligt. Den skulle også være funktionel. Efter længere tids overvejelser besluttede jeg at lave selve skeden i dobbelt læder; således er der en “indre” skede der er lavet i gult læder hvor skindsiden vender indad for at våbnet glider bedre, og en “ydre” skede lavet i mahogni hvor skindsiden vender udad. I denne lavede jeg bevidst huller – formet som franske liljer naturligvis – hvorigennem man kunne se den gule inderside.

Sværdskede og bælte er lavet ud i et – det er det for at gøre det let at tage sværdet af og på. Så hvis nogen – af uransagelige årsager – med rette kan bede en lægge sværdet, så kan man blot spænde hele bæltet af i stedt for at skulle række sværdet. Derudover ser det også blæret ud at bære to (mere eller mindre ens) bælter.

Bæltet sidder måske ved første øjekast lidt underligt fast på skeden. Ideen er, at sværdet automatisk får den rette hældning når man spænder det om livet. Skeden er faktisk en del af bæltet i den forstand, at man ikke bare kan tage selve skeden ud – den er syet sammen med bæltet.

Sværdet selv er som sådan ikke noget særligt, udover jeg valgte det noget længere end jeg sædvanligvis bryder mig om – jeg har det bedst med korte klinger og at være “tæt på” fjenden. Det er et Calimacil og valgt efter at parerbøjlen havde nogle fine dekorationer, som var passende for en Baron (jeg spillede trods alt leder af 1/3 af styrkerne på bretonsk side, så jeg måtte hellere “look the part”). Klingen er dog ikke helt deres standard klinge – det var en model de en overgang tilbød at lave som kundespecifikt på udvalgte parerbøjler, for en ekstrapris. Jeg synes den var flottede en deres daværende standardklinger, og derfor valgte jeg den. Jeg tror dog at flere af deres nyere sværdmodeller har den klinge nu om dage. Som så mange andre af Calimacils modeller er sværdet nu udgået – jeg kan i al fald ikke finde den på hjemmesiden.

Hvis der er noget jeg skal fremhæve, så er det nok dekorationerne på bæltet. Der sidder jeg-kan-heldigvis-ikke-længere-huske-hvor-mange små franske liljer i sort og gult læder påsyet på bæltet. Der sidder nøjagtigt de samme på de næsten identiske bælte til tøjet. Det var en helvedes tjans at skære dem ud og derefter sy dem på – hvis det alt i alt har taget 6 timer skulle det ikke undre mig. Det er naturligvis syet på med hørtråd i den passende farve.

Selve spændet er valgt efter at det var dekoreret og kom med en trenche (den der holder bæltet på plads) og bæltespids. Jeg havde også to små messingdekorationer med en fransk lilje på jeg havde købt på Horsens Middelaldermarked, men da jeg skulle sætte dem på kom jeg til at ødelægge den ene, så der kom kun en på det næsten-identiske tøj-bælte (deraf kommer “næsten” delen af identisk).

Alt i alt har det taget en hulens tid at lave, og det kan næsten kun bruges til en ridderrolle. Men jeg er utroligt tilfreds med resultatet, og det har også stor værdi.

Anskaffet: 2010.

Anskaffelsesmetode: Sværdet er købt, skede og bælte har jeg selv fremstillet ud fra ting købt i Læderiet.

Pris: Sværdet omkring 800-900 DKK, skede og bælte har tilsammen kostet omkring 250-350 DKK i materialer.

Anvendt til: Krigslive VI (og Khypris År 1 næste år ser det ud til…)

En kommentar til [DEC21] Riddersværd og skede…

Abonner på blog via e-mail

Indtast din e-mail adresse for at blive tilmeldt og modtage påmindelser om nye indlæg.

Arkiver
Kategorier