[DEC22] Baron de Licorne-Blanche’s skjold..

Som jeg skrev til gårsdagens kalenderlåge skal vi idag kigge på det skjold som jeg lavede til Krigslive VI – og i samme omgang høre lidt om overvejelserne omkring farve- og designvalg. Selve skjoldet som det tager sig ud ser du til højre – det hænger på billedet (og i skrivende stund) på væggen i stuen umiddelbart over computeren, ved siden af et skjold i samme størrelse.

Da jeg skulle vælge ridderfarver og design til Krigslive VI havde jeg nogle krav jeg arbejdede ud fra:

 • Skjoldet skulle overholde de (vigtigste af de) heraldiske regler, hvilket betød:
  • Det skulle bruge de heraldiske farver og metaller; Rød, Sort, Blå, Lilla, Grøn, Orange, Gul og Hvid. Der er altså ikke noget der hedder “mørkerød”, “beige” eller “Græs-grøn”. En rød er en rød, en blå er en blå, osv. Og jeg ville helst udenom de mere “utraditionelle” af farverne; Orange og Grøn.
  • Figurer og tegn på en Farve (Rød, Sort, Blå, Lilla, Grøn, Orange) er afbilledet i et Metal (Gul, Hvid) og omvendt. Altså, hvis man f.eks. har en sort felt baggrund en figur på er denne figur hvid eller gul og ikke f.eks. rød. Dette blev originalt lavet af kontrastårsager – det er svært at se f.eks. en blå figur på grøn baggrund, og i krig var skjoldene jo riddernes visitkort, og skulle helst være synlige af en lang række praktiske årsager.
  • Jeg ville helst bruge alment kendte heraldiske opdelinger af skjoldet i “felter”.
 • Jeg ville vælge farver, som ikke forhindrede mig i at lave så mange af mine ting som muligt i mine farver. Det er f.eks. let at finde skind der er sort; hvis farven derimod er blå bliver det lidt mere krævende at få lavet tingene i de rigtige farver.
 • Jeg ville vælge mindst et symbol, som var let at finde i alle mulige og umulige afskygninger således at det var let et dekorere mine ting – et eksempel herpå kunne være en stjerne.
 • Jeg ville gerne have et skjold, som kunne bruges til at lægge navn til min rolle.
 • Jeg ville ikke lave et design som ville være vildt tidskrævende at genskabe hvis jeg f.eks. skulle dekorere dele af min rustning, udstyr eller andet med våbenskjoldet. Hvis det var alt for komplekst ville slut resultatet bare være, at jeg kun havde det på skjoldet og ingen andre steder.

Med disse overvejelser – og måske et par jeg ikke kan huske – faldt beslutningen på det skjolddesign der kan ses ovenover.

Sort var det lette farvevalg. Der er utroligt mange ting der kan fås i sort som standardfarve, og det er let at farve ting sorte. Af hurtige eksempler kan nævnes; slagkoften jeg brugte, alle læderremme på mine pladerustningsdele og mine støvler. Alle de ting passede automatisk i farverne ved at vælge sort. Gul kom ud fra valget mellem gul og hvid – for min anden primærfarve skulle nødvendigvis være et metal, hvis jeg ville have en fin kontrast hvis jeg bare havde de to sammen. Jeg synes sort og hvid var for kedeligt, og således var der kun gul tilbage.

Rød blev den tredje farve (men kun brugt til dekoration) fordi den så flot ud i kontrast til dem begge to (selvom den – heraldisk – ikke må sættes på sort alene). Og en god bid af mit lædergrej er i forvejen rødbrunt, så hvis alt andet fejlede kunne jeg bruge store dele af det. Hvid blev vist kun brugt til enhjørningen og mest fordi jeg synes at en enhjørning nu engang skal være hvid.

Enhjørningen blev valgt efter mange lange overvejelser. Jeg forestille mig at det var muligt at finde enhjørningefigurer der i forskellig form som kunne bruges til dekoration, hvilket kunne blive nyttigt. Lidt i samme stil med de franske liljer. Det er uhyre let at finde franske liljer alle mulige steder. Et eksempel er f.eks. når man køber nogle segl i hobbyforretninger. Hvis der kun ligger et segl tilbage i en kasse med blandede segl, så er det enten en fransk lilje eller et hvor der stor “Glædelig jul, Mormor” eller noget lignende ubrugeligt. Jeg fandt også ganske mange franske liljer i forskellige form rundt omkring; messingdekorationerne jeg brugte på bæltet (som jeg fortalte om i går) er et eksempel, vi kommer til at se på et andet imorgen. Og så er det bare uhyre let at tegne eller gengive, så jeg ville kunne smide det alle mulige og umulige steder.

For hvem det kunne have interesse mener jeg at huske at den korrekte heraldiske beskrivelse af skjoldet er “Per Fess Sable et Or, Unicorn Passant Argent, Or et Gules, Trois Fleur-de-lis Gules” – som betyder “Skjoldet er delt på midten, den øverste del sort og den nederste gul, på den øverste del er der en hvid (dominerende farve) og gul enhjørning der kigger fremad, i den nederste del af der tre røde, franske liljer”.

Hvis vi skal vende tilbage til selve skjoldet – og ikke bare heraldikken – så er det en af de ting jeg også er ret stolt af. Michael G. Nielsen har malet dyret og de franske liljer, og selve bukningen og udskæring af skjoldet mener jeg Bo Karlsen gjorde, men det øvrige arbejde er mit eget. Særligt kanten er jeg meget tilfreds med – at lave skindkanten i den modsatte farve gav en rigtig flot kontrast, og som prikken over i’et er polstersømmene så malet i modsatte farve igen (hvis du kigger efter kan du se en – der sidder på kanten – som faktisk er delt i farven). Det tog en hulens tid, men jeg synes det giver en helt fantastisk finish og det er uden tvivl det flotteste skjold jeg nogensinde har lavet.

Anskaffet: Forår 2010.

Anskaffelsesmetode: Den bukkede, udskårne træplade har jeg købt af bo. Malearbejdet har Michael G. Nielsen lavet – resten har jeg selv gjort.

Pris: Prisen har totalt set ligget på omkring 300-500 DKK.

Anvendt til: Krigslive VI – og, som med sværdet, forhåbentligt igen til Khypris År 1 til sommer.

Abonner på blog via e-mail

Indtast din e-mail adresse for at blive tilmeldt og modtage påmindelser om nye indlæg.

Arkiver
Kategorier