[DEC23] Tøndehjelmen…

En af de mere specielle ting omkring Krigslive VI var, at vi som riddere var forpligtet til at bære tøndehjelm.

Jeg ved ikke hvor mange af læserne der har prøvet at have en sådan på, men de udmærker sig generelt ved relativt begrænset udsyn og være rockerdårlige i kombination med briller (som jeg ikke kan undvære hvis jeg vil have tilstrækkeligt syn til forsvarligt at vifte med et stykke skum i retning af andre mennesker).

Uanfægtet deres generelle uanvendelighed indstillede vi os på at være kraftigt synshæmmede og følge reglerne, og indkøbte derfor de herlige bæster.

Det gode ved denne hjelm er, at siden den var så ubeskriveligt ringe i anvendelse kunne jeg med sindsro tillade mig at dekorere den meget specifikt til Krigslive VI da det var yderst usandsynligt at jeg nogensinde ville finde anden anvendelse end sammen med de øvrige ridderkostume.

Det mest oplagte er naturligvis, at den skal males på dekorativ vis, hvilket den også blev – i mine farver; sort, gul og rød. Men dekorationen skulle ikke stoppe der. For det første kunne man jo rent faktisk lave mønstre på hjelmen udover selve farvningen og for det andet kunne man sætte en hjelmfigur på. Begge var projekter jeg arbejdede på.

Vi vender nu tilbage til hvorfor jeg valgte den franske lilje og enhjørningen som symboler. Begge to er nemlig relativt lette at finde i forskellige former som så kunne modificeres og sættes på hjelmen. På Etsy fandt jeg således nogle små franske liljer i metal som kunne limes på hjelmen. De er malet op i rød, for at træde klarere frem. Jeg ønskede ikke at dekorere mere end det, det måtte være rigeligt.

Næste trin var hjelmfiguren, og det skulle vise sig at være en større udfordring. Der var nemlig en ganske krævende kravliste fra min egen side:

  • Den skulle ligne en enhjørning eller hovedet af samme.
  • Den skulle ikke være for tung, for det ville skabe ubalance i hjelmen.
  • Den skulle sidde ordentligt fast, men ikke så godt, at jeg kunne risikere at komme galt afsted hvis den f.eks. greb fast i en gren eller lignende i en hurtig bevægelse.
  • Den skulle være styliseret og ikke alt for detaljeret.
  • Den skulle have den rigtige størrelse så den ikke så latterligt lille ud eller komisk (og upraktisk) stor.

Jeg havde fat i fire kandidater.

Etsy fandt jeg flere, mindre metalenhjørningefigurer. Fælles for de var dog, at de helt sikkert ville falde for vægtkravet, så de røg hurtigt ud af konkurrencen. De blev også lidt dyre i fragt.

Mit næste bud var en Schleich figur. Der var et par stykker som forestillede enhjørninge der med lidt kniv og maling ville fremtræde som jeg ville have dem. Problemet med dem var, at de var for små og detaljerede. Jeg tror ikke folk på afstand ville kunne se hvad det var.

Mit tredje bud var at lave en styliseret enhjørning i læder. En af mine venner, Mikkel Morild, havde had succes med det til en hippogrif, og den var rigtig flot. Men det faldt egentlig for tidsgrænsen, jeg kunne ikke se jeg kunne nå at lave det i tilfredsstillende kvalitet med alle de andre projekter jeg havde.

Slutteligt overvejede jeg en udendørs skakbrik. Tag springeren, find noget passende til horn og mal den. Den ville være stiliseret, let og tilpas stor. Men jeg kunne simpelthen ikke finde den som enkelt brik og et helt spil i rette størrelse ville koste 2000+ DKK og det synes jeg alligevel ikke det var værd.

Så til sidst endte den uden hjelmfigur.

Da jeg var færdig med Krigslive VI hævdede jeg, at den skulle tjene som urtepotte. Det gør den dog ikke – vi har nemlig urtepotter nok, så i stedet bruges den til at opbevare fyrfadslys i vindueskarmen. Den er nu meget dekorativ.

Og i øvrigt så er man slet ikke så blind i den som man tror, så længe fjenden står foran en…

Anskaffet: Januar 2010

Anskaffelsesmetode: Hjelmen er købt på Battle Merchant, de franske liljer på Etsy, malingen et eller andet tilfældigt sted og så har jeg selv bygget den.

Pris: Ca. 500 DKK for hjelmen, ca. 100 DKK for dekorationer og lim, ca. 100 DKK for maling og lak.

Anvendt til: Krigslive VI, urtepotte og krukke til fyrfadslys. Og mon ikke den får anvendelse til Khypris År 1.

Abonner på blog via e-mail

Indtast din e-mail adresse for at blive tilmeldt og modtage påmindelser om nye indlæg.

Arkiver
Kategorier