Det er så svært at beskrive hvad der foregår…

Nu har jeg gennem lidt tid skrevet de her mere eller mindre kloge ord på den her blog, og jeg har mange gange stået overfor den opgave der hedder at jeg har en tanke / ide / holdning jeg gerne vil videreformidle her på bloggen. Det er vel blevet til en 40-50 gange efterhånden.

Men jeg bliver næsten hver gang mindet om den problemstilling jeg tror alle støder ind i når de forsøger at sige noget om rollespil som helhed; rollespil er nemlig en utroligt svær størrelse som ikke så let lader sig definere eller beskrive.

Hvor mange gange har du fået stillet spørgsmålet “Hvad er rollespil?”? Jeg har ikke styr på hvor mange gange i de 14 år jeg har spillet det er blevet stillet mig, men jeg ved at jeg endnu ikke gået fra det spørgsmål med en følelse af, at jeg har leveret et tilfredsstillende svar.

Det er som om, at hver gang man forsøger at sige noget om hvad rollespil er, så bliver man klar over, at selvom et givent karakteristika ofte er til stede, så kan man strengt taget godt lave rollespil uden. Lad os prøve at par ting:

  • Terninger? Nej, så var der intet liverollespil. Og bordrollespillerne klarer sig også fint uden.
  • Kostumer? Nej, så var der intet bordrollespil. Selv liverollespillere kan også spille uden kostumer.
  • Plots? Nej, ingenlunde nødvendigt.
  • Konflikter? Nej, selvom de er gode, så kan man godt spille uden.
  • Spilleder? Nej – Sværd og Trolddom er vel også rollespil. Eller hvad med de mange andre scenarier der er skrevet gennem tiden som f.eks. kun indeholder et oplæg og måske nogle clues der ud undervejs?
  • Karakterer? Næh, man kan da sagtens fortælle en historie uden man antager en specifik rolle.
  • Handling? Ja, den tror jeg ikke vi kommer udenom, hvis det skal kaldes rollespil. Men måske er der nogen der har et loophole?
  • Spillere? Ja, jeg tror endnu der mangler nogen der har lavet et scenarie uden spillere. Men det er nok lige om hjørnet…

Så hvis vi accepterer ovenstående så er vi nede på, at der skal være spillere og handling, og så er det rollespil. Men det er jo så bredt, at det ikke definerer en pind.

Det er der min hovedpine ligger. At vi kan ikke skære ind til benet og definere rollespil, uden at rollespillet forsvinder. Så det er enormt svært at udtale sig generelt om noget, for der er næsten altid et eksempel der taler imod. Undtagelser der bekræfter reglen… eller hvad?

Det er vel lidt ligesom når man laver et spamfilter (Undskyld, jeg arbejder med it, så derfra kommer den her analogi. Bær over med mig. Tak). Man kan ikke definere spam helt præcist ud fra nogle objektive kriterier, men man kan sætte en række kriterier op som hver især kan være et antal point værd, og hvis man scorer tilstrækkeligt mange point, så er det (sandsynligvis) spam. Der er sikkert nogle der ikke brugte deres første 3 år på universitet med at lege med loddekolber, fysik, matematik og programmering som har et fint term for sådan noget. Jeg har ikke.

Så rollespil kan defineres lidt ligesom spam… det bliver nok ikke min opening line næste gang jeg bliver spurgt “Hvad er det der rollespil egentlig…?”.

Er der nogen der tør sætte et “spamfilter” op for rollespil?

10 kommentarer til Det er så svært at beskrive hvad der foregår…

Abonner på blog via e-mail

Indtast din e-mail adresse for at blive tilmeldt og modtage påmindelser om nye indlæg.

Arkiver
Kategorier