Arrangørtips…

Her hen under påsken udkom der endnu en bog om liverollespil. Der kom faktisk to – en om Kapo og en ved titlen Arrangørtips. Det er den sidste den her anmeldelse fokuserer på. Denne bog skiller sig i mine øjne ud på to måder fra øvrige bøger jeg har stiftet bekendtskab med de sidste år; det ene er at den henvender sig til vordenden liverollespilsarrangører og det andet er, at jeg er en af de tre forfattere.

Herfra ophører objektivitet måske en smule, men jeg håber at du kan have mig undskyldt. Jeg vil dog hævde, at jeg er i besiddelse af den til tider forfærdelige egenskab at jeg er min egen største kritiker, så under alle omstændigheder vil denne anmeldelse ikke bare være en lang salgstale men et reelt forsøg på at forklare hvad det er for en bog, hvad den kan og hvad den ikke kan.

Hvordan det hele startede

Uden at tage hele den lange forhistorie med kan det kort siges at projektet i dets nuværende form startede i Januar 2012 (altså for små 3 måneder siden). Jeg havde skrevet et indlæg om hvornår et projekt var dødt hvor jeg refererede til et af mine ældre projekter som netop gik på at skrive en bog til arrangører om det at arrangerer liverollespil. Claus Raasted – manden der har startet tusinde projekter – skrev til mig og udfordrede mig på, at vi kunne skrive bogen sammen. Med deadline d. 15. februar.

Manden er jo skør.

Det skrev jeg så i lidt pænere vendinger til Claus. Efter et par mails og et par telefonsamtaler frem og tilbage fandt vi en form, et indhold og en proces som gav mening for os begge. Ikke helt som mine originale tanker, men stadig interessante. Søren Ebbehøj blev koblet ind i processen sammen med en tegner og så kørte toget.

Bifrost kom også indover her – de er faktisk aftager af majoriteten af bøgerne som de deler ud til bl.a. medlemsforeninger. Hvis du er sådan en, så hold øje med din postkasse.

Hvad er det så for en størrelse

“Arrangørtips – råd til rollespilsarrangører” (som er den fulde titel) er en inspirations- og diskussionsbog. Den er bygget op omkring 21 nøje udvalgte områder (læs: de 21 ting vi synes var mest spændende) fordelt mellem de tre forfattere. Til hvert område / råd er der skrevet en kort indledning opfulgt af et længere indlæg omkring emnet fra en af os. Det indlæg tager form af “best practices”, praktiske råd, inspiration, holdninger, værktøjer, ideer eller teori – eller ofte en blanding, afhængig af emnet. F.eks. er rådet omkring “lønnet arbejde” en blanding af argumentation for lønnet arbejde i det hele taget samt hvilke ting det giver bedst mening at bruge det på, mens rådet om “De 3 S’er” i høj grad drejer sig om praktiske råd og “best practices” (vi behøver her næppe at argumentere for hvorfor man har behov for at skide, spise og sove).

Efter den første tekst følger to kortere tekster fra de to andre forfattere – og her kommer diskussionsformen frem. Disse er nogle gange en udbygning af den oprindelige tekst – måske ekstra argumentation, flere ideer og værktøjer – og andre gange står de i direkte modsætning, typisk i form af holdninger eller råd der er i modstrid med det der er skrevet i den første tekst.

Det er faktisk noget af styrken ved den her bog. Vi er ikke enige om alting. Selvom vi ikke skal bruge mange ord på at blive enige om at dokumentation er bomben – og derfor bruger vi så ord på at snakke om hvordan og hvorfor – så er vi f.eks. lodret uenige om nogle ting i forbindelse med hvordan budgetter bruges.

Det gør naturligvis at bogen ikke bare kan bruges som en facitliste til at arrangere efter. Men samtidig kaster den meget godt lys over, at der er mange tilgange til at arrangere, og den ene er ikke mere rigtig end den anden (altså bortset fra min, som jo naturligvis er den mest rigtige). Det er vigtigt at forklare fordi jeg tror at grunden til at folk er tøvende overfor at arrangere er, at de ikke tror de ved hvordan tingene skal gøres. Men der er ingen måde det skal gøres på – hvis det virker, så virker det, og hvis det ikke virker, så lær af det og få det til at virke næste gang.

Det er en af de andre styrker ved bogen – tror jeg. Jeg tror og håber den kan afmystificere arrangørhvervet lidt. Som arrangør vil man jo gerne gøre det at arrangere til noget der kræver helt særlige kompetencer fordi det sætter en selv i et godt lys. Men realiteterne er, at de fleste med en smule omløb i hovedet, modet til at kaste sig ud på dybt vand og evnen til at lære af egne fejl har grundlaget til at blive helt fantastiske arrangører. Det håber jeg at den her bog kan være med til at kaste lidt lys over.

Jeg mener også den har appel udover for den nye (eller kommende) arrangør. Selvom de meget vejledningsorienterede afsnit måske har mindre relevans for den erfarne arrangør, så mener jeg der er flere områder som sagtens kan tjene som inspiration. Bogen kommer bredt rundt og særligt de holdningsprægede afsnit tror jeg kan tjene som inspiration – jeg har i al fald selv fået et par ideer af at læse hvad de andre har skrevet.

En sidste styrke jeg gerne vil fremhæve er, at den er let læselig. Selvom bogen er en moppedreng på 200-og-nogen sider så er den inddelt i 21 afsluttede kapitler som hver især ligger omkring 1500-1800 ord – altså faktisk ikke ret meget mere end 20% længere end det her indlæg. Sproget er også ret ligetil. Det betyder at man hurtigt lige kan sluge et kapitel inden man skal sove – eller alternativt hvis man har lidt hård mave… ja du kan regne resten ud – og ikke sådan noget med at man bliver halvt færdigt med et afsnit og når man så læser det næste stykke en uge senere, så er man nødt til at gå fem sider tilbage for at huske hvor man nåede til. Jeg har mange rollespilsbøger jeg kun har tygget mig kvart igennem netop fordi der var så meget at læse.

Og så er der jo en lyserød pegasus på forsiden. Hvordan kan det ikke være et kvalitetsstempel?

Hvad er bogen ikke

Men nu er bogen jo ikke det Endelige Værk om Rollespil. Så hvad kan den ikke?

Well, jeg har alting gerne villet skrive Den Store Arrangørmanual. Det er ikke den her. Selvom den kommer godt rundt, så dækker den ikke alting, og de valgte emner er ikke alle udtømmende beskrevet. Så hvis man intet aner om at arrangere og er helt på bar bund så forklarer den her ikke alting. Så selvom det er en styrke i forhold til at få den læst, så er det også en svaghed på indholdssiden. Men det er naturligvis lidt svært at få begge dele.

Den er heller ikke så “sammenskrevet” som den kunne være. Emnerne er valgt ud fra de emner vi havde lyst til at skrive om (altså hvor vi havde noget på hjerte) og man kunne måske godt bruge en mere overordnet linie i hvad der var valgt. Når man læser de enkelte emner betyder det ikke så meget, men som helhed kan emnevalget godt virke lidt tilfældigt – hvilket det i praksis også er.

Skal jeg så anskaffe mig den?

Jeg kunne give mig til at analysere på afhængig af hvem du er, så var den mere eller mindre relevant.

Men det vil jeg ikke gøre.

For jeg mener den er relevant for dig. Alene ud fra at du læser det her.

  • Er du arrangør? Den har masser af inspiration.
  • Vil du gerne være arrangør? Den har gode vejledninger.
  • Er du spiller? Det giver et indblik i det at være arrangør.
  • Ingen af ovenstående – hvad laver du så her?
Du kan købe bogen af Rollespilsakademiet. Men du kan også bare downloade den gratis pdf (som vist ikke er oppe endnu – jeg gætter på Claus er begravet i hhv. Fastaval og Knudepunkt). Begge dele sker her.

Og til dem der holder styr på det – det her var det ene projekt. Det andet går der nok lidt længere inden du hører noget til.

5 kommentarer til Arrangørtips…

Abonner på blog via e-mail

Indtast din e-mail adresse for at blive tilmeldt og modtage påmindelser om nye indlæg.

Arkiver
Kategorier