Stress…

Vi hører så meget om folk, der får stress af deres arbejde. Antallet af folk der går ned med stress eller har haft det på et tidspunkt er stigende, og det er i høj grad blevet en folkesygdom. Jeg har haft fire kollegaer jeg har arbejdet sammen med som alle har været nede med stress og jeg har set hvor lang tid det tager at komme ovenpå igen og hvordan det for nogle permanent påvirker deres arbejds- og privatliv.

Men stress er ikke – som det så ofte bliver gjort til – noget der er forbeholdt arbejdslivet. Man kan også sagtens få stress i sin fritid, og det synes jeg der er meget lidt fokus på.

Først og fremmest har jeg dog en kæle-aversion jeg gerne lige vil have frem i lyset og ae lidt; forskellen mellem at have travlt og at være stresset. Vi har alle prøvet at have travlt og så længe det kun står på i et afgrænset tidsrum er det ikke et problem. Nogle mennesker trives sågar bedst med at have travlt hele tiden. Men stress er – i al fald i denne sammenhæng -når man når det punkt hvor man har så travlt – eller føler man har så travlt – at man begynder at få fysiske og psykiske symptomer og ikke længere fungerer optimalt. Det kan sågar hvis det kører helt til ekstremen – som det gjorde for mine kollegaer – medføre sammenbrud hvor man pludselig ingenting kan lave, får angstanfald, osv.

Alligevel er det nogle gange lidt popsmart og sige, at man er stresset. Der kan faktisk være en del prestige i at være stresset hele tiden, for så er man eftertragtet. Jeg har før snakket med folk som sagde “Jeg er så stresset i tiden at det har jeg ikke tid til” hvorefter de tog hjem og spillede computer hele natten. Så er man altså ikke stresset!

Har man travlt, så sig det. Har man ikke lyst til at lave en opgave, så sig det. Prioriterer man det højere at spille computer end at være med til at lave et rollespilsscenarie, så sig det. Men lad være med at sige du er stresset, når du ikke er det.

En af grundene til, at jeg er træt af denne “udvanding” og “forherligelse” af stress er at jeg har set hvor alvorligt det er når det virkelig rammer, og jeg tror at denne let letsindige omgang med begrebet gør, at man ikke anerkender alvoren i det.

Jeg er selv en af de mennesker der – 7-9-13 – aldrig har haft et stresssammenbrud, men jeg har været utroligt stresset i perioder. Det er en konsekvens af, at jeg er en af de mennesker der fungerer bedst når jeg har travlt (jeg har nærmest altid travlt), men kunsten er naturligvis at ramme balancen således at jeg ikke påtager mig så mange opgaver, at jeg bliver stresset.

De sidste 7-8 år har jeg derfor øvet mig i at sige fra. Det er ikke altid en let øvelse, for der altid en masse spændende projekter man gerne vil hjælpe til med eller har gået og brygget på selv. Men jeg har fundet, at hvis jeg ikke gør det, bliver jeg stresset i min fritid, og så holder det op med at være sjovt.

Min tanke med det her indlæg er egentlig, at jeg tror det er en egenskab nogle flere burde øve sig på. Liverollespilsmiljøet bliver ikke bedre hvis alle de dygtige, engagerede folk påtager sig så mange projekter, at de ikke har tid til at lave dem eller – værre endnu – får stress og måske et sammenbrud. Alt for mange arrangører slår et lidt for stort brød op, undervurderer opgavens omfang og ender med at arbejde det sidste stykke af processen med stress eller opgive en stor del af de ønskede opgaver, hvilket har en tendens til at underminere forventningsafstemningen mellem arrangører og spillere.

Tilsvarende er det noget de ansvarlige i foreningerne bør være opmærksom på. Er der nogen der tager for mange opgaver og ikke har tid/overskud til at udføre dem? Er der nogle der begynder at udvise stresssymptomer i deres arbejde?

Heldigvis plejer de fleste folk i deres fritid at håndtere for meget arbejde, ved ikke at udføre det til tiden, i stedet for at blive stresset. Men det er typisk også en indikator på, at arbejdsfordelingen er skæv, og man bør overveje om man skal tage en snak med de pågældende personer om hvor meget de har at lave.

2 kommentarer til Stress…

  • Stoffer skriver:

    Stort hurra for dit indlæg, der er mere samfunds- end rollespilsrelevant 🙂
    Det er helt sandt, at det er en større folkesygdom, at folk siger de er stressede, end at folk rent faktisk er det.
    Hvad blev da af ordet travl?

  • Det er ikke moderne at være travl 🙂

    Ja, det er meget samfundsrelevant – min pointe med at skrive det på en rollespilsblog er egentlig, at minde folk om, at stress er ikke noget der kun kan ramme på baggrund af arbejde, men også grundet ens fritidsaktiviteter.

Abonner på blog via e-mail

Indtast din e-mail adresse for at blive tilmeldt og modtage påmindelser om nye indlæg.

Arkiver
Kategorier