Hvorfor Hyggecon…

Jeg mener at huske at jeg deltog i min første Hyggec0n tilbage i 2003. Det var dengang jeg stadig var lidt af en vårhare i liverollespilsmiljøet, og jeg husker at jeg var ekstremt imponeret over det store udvalg af spændende debatter, workshops og scenarier der var til Hyggecon. Jeg tog derfra ekstremt inspireret.

I mellemtiden er der gået et par år, og hyggecon har udviklet sig. Desværre i en retning jeg ikke bryder mig vildt meget om. Ja, jeg ved det er grænsende til politisk selvmord at kritisere alle jydernes darling, men jeg synes ikke Hyggecon er så godt som det har været. Så er trolden ude af æsken.

Først og fremmest; jeg mener arrangørernes arbejde er – rent håndværksmæssigt – flawless. Tingene glider, de løfter der bliver afgivet bliver holdt, der er mad og sovepladser. Logistisk har jeg ingenting at sætte en finger på. De har rutine og erfaring, og det ses.

Min hovedpine er med indholdet. Lige nu er det desværre svært for mig at underbygge mine påstande med fakta da de gamle hyggeconhjemmesider ikke virker i skrivende stund, så jeg må bero mig på min svigtende hukommelse.

Dengang jeg deltog i mit første hyggecon var programmet spækket med spændende programpunkter i alle afskygninger, og tanken om at sidde en blok over var næsten utænkelig. Når programmet kørte var fællessalen næsten tom.

Nu har mit arbejde formået at komme i vejen et par gange, så jeg tror jeg skal tilbage til 2008 eller 2007 for min sidste deltagelse, men fra hvad jeg har hørt folk sige, så har de sidste par året mindet meget om det der foregik sidst jeg deltog. Og det var et tyndt program rent indholdsmæssigt hvor de spændende punkter for det meste lå torsdag eftermiddag eller fredag formiddag (som kræver at man har ferie for at kunne deltage) og hvor fredag aften og lørdag aften begge var så store festaftener at det lagde en dæmper på de øvrige aktiviteter til Hyggecon.

Jeg vil gerne understrege, at jeg ikke har noget imod en god fest med dejlige mennesker. Men jeg er ikke så alkoholiseret at jeg har brug for at drikke øl hver gang jeg møder mine venner eller hver gang jeg har snakket om rollespil. Jeg kan faktisk godt finde morskab i andre aktiviteter når jeg mødes med mine rollespilsvenner – f.eks. at snakke om og blive klogere på rollespil.

Lige her tror jeg vi har kernen i problemet med Hyggecon. Det er de samme gamle venner – plus/minus et par håndfulde – der mødes hvert år. De første mange år det skete var der en masse spændende ting at diskutere og lære. Vi var uenige om en masse ting, vi havde hver især vores kompetencer som vi gerne ville dele ud af, og nogle af de mere erfarne folk som dengang stadig var aktive, ville gerne dele ud af deres erfaringer til “den yngre generation”.

Fast forward 5-8 år, og nu er vi gået lidt i stå. Vi er cementerede i vores holdninger, og gider ikke diskutere dem. “De gamle” gider ikke tage til et “101-style” foredrag om hvordan man spiller skjald, for enten er det deres passion at spille skjald og så ved de det godt, eller også har det ikke deres interesse, og så gider de ikke. Det samme gælder arrangørkursus. Eller syworkshop. Eller stuntworkshop. Eller… you name it. Det er bare hyggeligere – og det er jo det det drejer sig om på hyggecon? – at sætte sig og spille brætspil eller dele warstories fra scenarier vi har deltaget i. Det er også lettere med tømmermænd.

Men så kunne man jo lave sådan nogle “101-style” foredrag og workshops for alle de nye deltagere, right? Well… jo hvis de kom. Men det synes jeg ikke rigtig de gør (jeg mangler desværre noget fakta til at underbygge min påstand lige her da det ikke er tilgængeligt… så bær over med, at jeg bygger disse påstand på mit indtryk snarere end deciderede kilder). Hvorfor ikke? Jo, for det er jo bare en fest med en masse venner der mødes og drikker, så enten så bliver de nye folk en del af “de gamle” og bliver der (hvorefter de så ikke går til de her “101-style” ting) eller også føler de sig udenfor og så deltager de kun en gang.

Hyggecon var engang kongressen hvor man mødtes for at diskutere og lære om liverollespil i Danmark (og drikke sig en smule fuld en aften). Men nu er det i stedet en stor tema-druk-fest for rollespillere i weekenden i uge 42 i Hobro. Den er velarrangeret og hyggelig. Men vi bliver hverken klogere eller udvikler os.

Det kan godt være det er det arrangørerne vil, og så er det jo deres valg. Men jeg ville gerne noget mere. Det kan jeg lige nu få på Forum og så kan jeg jo være glad for det. Men jeg undrer mig lidt over hvornår – og hvordan – hyggecon gik fra at være fantastisk spændende og lærerigt til drukfest. Er det overhovedet bevidst eller har arrangørerne bare accepteret at sådan er det, og opgivet at kæmpe imod? Eller har de bevidst sagt at det var den udvikling de gerne ville have? Eller kæmper de imod, men er oppe imod større kræfter end de kan magte?

Jeg har de sidste par gange jeg har deltaget forsøgt at kæmpe lidt imod med “101-style foredrag”. I 2006 lavede jeg to workshops hhv. med fokus på at arrangere scenarier og kampagner. Begge to havde en håndfuld deltagere. Til 2009 havde jeg planer om at lave endnu to oplæg, men måtte desværre melde afbud grundet arbejde (jeg ville være hjemme i Danmark lørdag eftermiddag med jetlag… så ville det være ret begrænset hvor meget skæg jeg ville få ud af Hyggecon derfra).

Om jeg deltager i 2010 er endnu uvist – det afhænger af min kalender og prioritering. Hvis jeg kun har mulighed for at deltage enten i Forum2010 eller i Hyggecon er valget ikke svært… det er muligt der kommer flere af mine venner til Hyggecon, men dem ser jeg også ved andre lejligheder. Men indholdet er ganske simpelt mere relevant på Forum og det vil nok blive den afgørende parameter hvis jeg står og skal vælge mellem de to…

8 kommentarer til Hvorfor Hyggecon…

 • Det skal ikke slå skår af nogen at du kritiserer en darling, tvært imod er det godt for alle at få kritik på det de laver. Det er værre at du kritiserer ud fra rygter og ekstrapolering fra flere år siden, det bryder jeg mig af princip ikke om. Men lad os se på det konstruktivt. Jeg kan ikke udtale mig officielt på Eidolons vejne, det er Hyggemester Davids bord, men jeg kan sige mine egne meninger.

  Druk eller ej? Det skal være hyggeligt frem for alt. Vi kunne godt gå efter en alkoholfri con, men vi synes det er hyggeligere at kunne tage en øl. Desværre er der nogen der ikke kan finde ud af at tage en hyggebajer og ender i hegnet. Desværre larmer fulde idioter meget mere end stille nørder. Det er en fin balancegang at holde både stemning og orden, og noget vi tager alvorligt i Eidolon.

  Noget der har ændret profilen på hyggecon en del, er at den er blevet til en slags uformel gammel elev fest for Østerskoverne. Vi gamle tosser prøver at finde et fælles grundlag med de unge mennesker, det er en længere process der stadig er igang.

  Og så til den sidste og jeg synes, vigtigste pointe: Manglen på indhold: Ja, der er ikke nok. Der skal være mere at blive klogere på. Om alt muligt.
  Jeg var specielt glad for at Søren Ebbehøj kom med et halvfærdigt oplæg og brugte hyggecon til at pudse det af. Der skal være plads til work-in-progress et sted, og det må meget gerne være her.
  Det simple svar er dog at det kræver at der er nogen der har noget indhold til connen, desværre er der ikke noget liv i provinsen. Det har jeg klaget over tidligere. Hvilket også er derfor der ikke er meget mening i at sammenligne Hyggecon med Forum, på nuværende tidspunkt. I det mindste har vi stadig scenarier.

  Så du skal selv være med til at gøre Hyggecon til mere, os der står for arrangementet har jo travlt med at få det til at køre så glat som du siger. Jeg vil dog give dig et tre-for-en tilbud: Hvis du kommer og laver et oplæg, så gør Thomas og jeg det samme. Ud over dem vi laver i forvejen.

 • Bo Karlsen skriver:

  Jeg må sige jeg kun har været der i “de gode gamle dage” som du lyder til og kalde dem. Men jeg har også hørt at konceptet har ændret sig som du skriver. Når det er sagt så håber jeg selvfølgelig du har skrevet en mail eller lign. for og gøre Eidelon opmærksom på dette indlæg så de kan komme med en forklaring såfremt de ønsker det… for selv om det er en faglig debat du lave så bliver den lidt tynd uden deres forklaring…
  Men jeg vil glæde mig til og læse hvad de svare da det set i mine øjne er synd såfremt rygterne er sande.

 • Migal skriver:

  Formålet med hyggecon er vel at hygge sig. Det er der forskellige måder at gøre på.

  Sidst jeg var afsted var det med små plastik og metal dværge og så fest om aftenen. Det var hyggeligt. Mission fuldført. (Rimelig meget som Dallercon, der var brand godt i forhold til størrelsen)

  I De Gode Gamle Dage ™ var det noget af det samme. Man kom for at hygge sig?

  Jeg synes man skal komme hvis man vil hygge og så kan man være mere seriøs andre steder nu de er opstået. At bruge det som forsøgs sted til ens oplæg er jo genialt! Det giver det en meget mindre seriøs stemning, man er ikke helt så meget på og folk er mere tilgivende. Lyder det ikke hyggeligt? Jeg tror at man ville få mange interessante holdninger frem ved at komme med en opfodring til at man tager lidt halvfærdigt materiale med og forsøger at se hvad der er godt og skidt ved ens oplæg.

 • Oliver;

  Jeg har svært ved at love noget omkring min egen deltagelse. Som sagt har Hyggecon fået lavere prioritet fordi jeg har været skuffet over de sidste gange. Sidste år lovede jeg at lave noget, og der kom en arbejdsrejse i vejen. Så lige nu trækker jeg den så længe som jeg kan.

  Jeg tror meget af din analyse er god, og jeg er glad for at høre, at jeg ikke er den eneste der synes det er et problem.

  Bo;

  Well… det kunne jeg godt. Men jeg ser lidt min blog som et sted jeg lukker meninger ud; dem der har lyst må gerne komme og diskutere, og dem der ikke ser det de lever nok videre. Hvis jeg ville starte en debat omkring det havde jeg startet den på Eidolons forum eller sådan noget.

  Migal;

  Er formålet med hyggecon at hygge sig? Der er jeg meget uenig. Du kan ikke bare reverse-engineere navnet og så sige at så har du formålet.

  Ja, Hyggecon er hyggeligt. Men jeg vil gerne have det var noget mere end det, at man udover at hygge sig også kunne blive klogere. Det går på Forum – der både hygger jeg mig og bliver klogere.

  Men opfordringer til halvfærdigt materiale – eller lige så godt – allerede gennemprøvet materiale som måske ikke er så sjovt men som man ved virker, vil gøre rigtig meget.

 • Bo Karlsen skriver:

  Det er også det du giver udtryk for i hele din blok, men nu er dette indlæg det første jeg husker og have læst hvor du spiller spørgsmål til nogen helt specielle personer / forening, hvilket jeg synes er fedt du gør men ikke så fedt hvis der ikke er noget svar fra dem…

 • Migal skriver:

  Det kunne være dejligt hvis navnet var sigende for formålet.
  -Hyggecon ville være en con med fokus på hygge.
  -Forum, ville så være der hvor man snakkede og diskuterede.
  -SOS, ‘Sæd Over Sundet’, ville være der hvor man bollede hinanden.
  -Einherjerne ville være nogle vikinger der sloges og drak. (De spiser kål, slås og drikker, men anyways)
  -stealthcon er en con man ikke opdager. 😉
  -OSV.

  Men det er det åbenbart ikke!

 • Meget fine eksempler du har der Migal…

  Nu siger jeg jo ikke hyggecon ikke er hyggeligt (eller en con), men jeg antager at man har startet med et formål og derefter fundet et nogenlunde dækkende navn snarere end omvendt. Så bare fordi noget er hyggeligt behøver man ikke kunne lave det på hyggecon (selvom det kunne være et fedt tema et år?) og bare fordi man deltager i SoS behøver man ikke bolle med nogen på den anden side af sundet…

 • David Thorhauge skriver:

  Jeg har ikke så meget at tilføje til det oprindelige opslag. De nævnte problemstillinger er nogle vi slåsser med i planlægningen.

  men…

  Hyggecon er IKKE bare en con hvor man skal hygge.
  Hyggecon er også et sted man skal spille rolespil og gå til debatter.

  Så, Migal, du er sgu lidt skævt på den.

  Vi lægger meget energi i at prøve at ramme den rigtige balance mellem seriøsitet og hygge.

  Vi kan mærke “brain-drain”et til København, men vi har nye dejlige deltagere i blandt andet gamle Østerskov-elever. Jeg ser dem som en force for det jyske rollespilsmiljø. Men de er jo lidt unge 😉

Abonner på blog via e-mail

Indtast din e-mail adresse for at blive tilmeldt og modtage påmindelser om nye indlæg.

Arkiver
Kategorier