Landsforeningen skifter navn…

“Bifrost – Landsforeningen for Kreativ Udvikling af Børn og Unge”.

Hvem er de? Jo, tidligere gik de under navnet LR – Landsforeningen for Rollespil – og endnu før det LLR – Landsforeningen for Levende Rollespil. Din Landsforening.

Hvordan var det lige det skifte kom i stand? Det skete i weekenden i København… og kræver en lidt længere forklaring…

Det drejer sig i bund og grund om hvad man vil med en landsforening.

Med det gamle navn, og dermed binding til rollespil som aktivitet, var vi ret begrænset i hvor mange penge vi kunne få af DUF, som er dem, der giver landsforeningen penge. Det skyldes reglerne for uddeling af penge som inddeler landsforeningerne i nogle grupper, bl.a. afhængig af hvad deres fokus er. Landsforeningen for Rollespils fokus er rollespil, som er en aktivitet, og det er ikke mange penge værd (åbenbart). Hvis det derimod er en ide, som f.eks. “Ideen om at udvikle børn og unge kreativt” og aktiviteterne kan være mange, heriblandt f.eks. rollespil, kan man få rigtig, rigtig mange penge, om alt går vel.

Så, umiddelbart ligner det et spørgsmål om penge. Det tror jeg også det er for en del folk. Men der bliver også flere om kagen. For med navneændringen følger også en åbning overfor at foreninger, der tilslutter sig landsforeningens formålsparagraf, kan blive medlemmer – uanset om de mener de er rollespillere, eller ej. Formålsparagraffen lyder således:

at udvikle børn og unge til hele, kreative og sociale individer,

at give børn og unge en forståelse for andre mennesker og kulturer gennem styrkelse af empati, refleksion og indlevelse,

at udvikle børn og unges engagement i samfund og omverden ved at lære dem at samarbejde, tage initiativ og udvise ansvarsfølelse, samt

at udforske kreativitet, udfordre eksisterende virkelighedsopfattelse og udvikle nye politiske og kunstneriske udtryksformer.

Så nu skal vi altså “dele” vores landsforening med foreninger med lignende fokus. Uden dem kan vi kalde os hvad vi vil – så er rollespil stadig vores fokusaktivitet. Hvad er det så for nogle størrelser vi skal have med?

Ja, i bund og grund er det i høj grad op til Forretningsudvalget i Landsforeningen at afgøre, da de skal godkende medlemsforeningerne. Men det springende punkt er i bund og grund om de kan tilslutte sig formålsparagraffen. Det betyder at vi nok kan forvente at se foreninger som følgende:

 • Brædtspilsforeninger
 • Rene figurskubberforeninger
 • Foreninger der beskæftiger sig med f.eks. Alternate Reality Games (om sådanne foreninger findes?)

Men der er også en stor gråzone, hvor der er mere usikkerhed om hvorvidt vi kan lokke dem til og om de er interresserede. Det rummer foreninger som:

 • Reenactment
 • Hardball
 • Forfatterforeninger
 • Computerspilsforeninger
 • … og der er sikkert flere…

Hvor grænsen kommer til at gå afhænger i høj grad af hvem vi opfordrer til at slutte sig til os, om de føler sig “hjemme”, om de har noget ud af medlemsskabet, og om de har nogle alternative landsforeninger, de kan gå under.

Så selvom der kommer flere penge, bliver vi flere om at dele kagen – så i bund og grund er det ikke sikkert, at der kommer så voldsomt mange flere penge til lige præcis det du laver.

Hvad kan pointen så være?

Jo, en Landsforening drejer sig ikke bare om penge. Det drejer sig om at markere sig politisk. Hvis man ringer fra Lille Kedeligstads Rollespilsforening til kulturministeren for at klage over de dårlige forhold man som forening oplever når man skal have lokaler, så kommer man nok ikke langt. Men ringer man som Formand for Bifrost – Landsforeningen for Kreativ Udvikling af Børn og Unge og klager over, at flere af de hundrede af medlemsforeninger man har oplever at de har dårlige vilkår, så kan man slå igennem.

Et andet lignende aspekt er f.eks. at forsøge at præge samfundsholdningen til rollespil. Det er en lang og krævende proces at komme til, en proces som ingen lokalforening har ressourcerne til. Men det kan en landsforening. Det sker ikke imorgen, i år eller indenfor de næste tre år. Men det sker. Bid for bid og gradvist kan vi forklare at vi som rollespillere, som udøvere af kreative aktiviteter, er andet og mere end bebumsede seksuelt forvirrede teenagedrenge der sidder i deres forældres kælder og slår drageskatte frem eller 10-årige drenge med krudt i røven, dynejakker, latexsværd og navnet “Frodomir”, der vil dræbe orker, men at der er mange aspekter af vores kreative hobbyer, og at vi laver alt mellem leg og kunst, og det er urimeligt fedt.

Og jo flere vi er, jo flere midler vi har til det arbejde, jo flere medlemsorganisation og medlemmer, jo højere kan vi råbe, og jo mere kan vi flytte.

Det drejer sig ikke om penge. Det drejer sig om det store billede, om at flytte opfattelsen af vores hobby, og de beslægtede aktiviteter, og om at skaffe bedre vilkår for os allesammen.

Det koster kun 400 DKK om året. Det er jo nærmest gratis. Jo flere vi er jo bedre.

Hvis din forening ikke allerede er medlem, så meld den ind nu.

Derfor Bifrost.

5 kommentarer til Landsforeningen skifter navn…

 • Kristian skriver:

  Hey Kåre

  Jeg kan sagtens se, at der er strength in numbers og at jo flere folk en landsforening repræsenterer, jo mere indflydelse. Men…

  – jeg synes I sætter jer mellem to stole. Bifrost vil præge samfundsholdningen til rollespil, men vil samtidig lukke en masse folk ind i landsforeningen, der kun marginalt er koblet til du, og jeg, laver når vi spiller rollespil. Jeg tænker det bliver et mere rodet billede, når man skal forklare kulturministeren, at Bifrost repræsenterer udøvere af paintball, computerspilsforeninger, brætspillere, reenacters og rollespillere – og er det overhovedet rimeligt, at sige at en gruppes problemer kan kobles på de andres i sådan en bred skare.

  – Hvor mange nye foreninger regnes der med kommer til, som følge af denne åbning? Er der så mange brætspilsforeninger, der ikke allerede er velfungerende og har interesse i at joine Bifrost? Er det noget der virkelig vil rykke ved noget?

  – ”Bifrost – Landsforeningen for Kreativ Udvikling af Børn og Unge” er virkelig et fluffy og upræcist navn, hvilket sjældent er en god ting, hvis man ønsker at slå igennem når det kommer til indflydelse/samfundsholdning/at rykke ved noget. Jeg kan godt se at det giver mulighed for at gøre paraplyen større, men det er altså ikke et ”mere sigende navn til de aktiviteter Landsforeningen laver”, som der står var målet på LRs blog. Det er catch all-titel, der kunne tælle også kunne tælle fodboldklubber, synes jeg.

  Som jeg skrev på min blog, håber jeg virkelig at Bifrost kommer til at rykke, men jeg synes samtidig ikke det er et specielt godt navn 🙂

 • Du får det til at lyde som om det var min beslutning… helt op til selve GF var jeg meget i tvivl om hvilken retning jeg brød mig mest om. Jeg kan som sådan dårligt regnes som repræsentant for landsforeningen da jeg ikke stillede op til repræsentantskabet og derfor ikke sidder der nu.

  Det er muligt landsforeningen sætter sig mellem to stole, det skal jeg ikke kunne svare på… det tror jeg tiden til vise. Der er groft sagt to muligheder; enten holdt vi os til der hvor vi var og så var stien sikker, men med meget lange udsigter eller også bredte vi os ud og favnede bredere hvilket introducerer en del usikkerhed men har stort potentiale. GF valgte det sidste og jeg gengiver argumenter herfor og ikke argumenterne imod :-).

  Der er mig bekendt ikke gjort nogen form for estimater over hvor mange medlemsforeninger det giver – jeg tror ikke der er nogen der har et fornuftigt grundlag at gøre det på.

  Ja, titlen kan virke lidt fluffy… det var den der blev valgt af de fremmødte. Jeg tror problemet måske var, at der ikke rigtig var NOGEN titel som var helt perfekt, og så endte det der.

  Jeg håber også det kommer til at give pote – jeg synes det er et spændende sats.

  Slutteligt så vil jeg anbefale en eventuel debat til at forløbe her i stedet: http://www.liveforum.dk/forum/showthread.php?p=189220#post189220 – jeg tror det er bedre end på min blog.

 • Kristian skriver:

  Det var ikke for at “puffe” ansvaret over på dig, men du linkede jo til dit indlæg ovre hos mig.

  Men ja, jeg kan se at debatten allerede er i gang på liveforum.

 • Pingback: Hvad skal en landsforening…

 • Pingback: Bifrost – en landsforening for de kreative « Stemmen fra ådalen

Abonner på blog via e-mail

Indtast din e-mail adresse for at blive tilmeldt og modtage påmindelser om nye indlæg.

Arkiver
Kategorier