Du stjal min ide og så ødelagde du den…

For noget tid siden skrev jeg et indlæg omkring problematikken med, at folk er tøvende overfor at dele deres ideer. Endnu en vigtig brik faldt på plads for mig for nylig om hvorfor jeg selv er det. Det drejer sig ikke i så høj grad om, at jeg er bange for at mine ideer bliver brugt af andre, men mere at jeg er bange for de bliver dårligt udført.

Som bekendt laver de fleste arrangører de scenarier, de gerne selve vil deltage i (hvis de ikke synes ideen er fed, ville de nok ikke gide at lave det). Så hvis jeg nu får en fed ide til et scenarie, ville jeg da bare ønske at nogle andre lavede den?

Men det er her hunden ligger begravet for mig… for hvis jeg i hovedtræk beskriver min ide til nogle andre, vil den altid være ukomplet. Beskrivelsen vil aldrig indeholde det væld af detaljer, tanker og overvejelser jeg selv har lagt bag den. Jeg kan sagtens kommunikere grund-ideen, men det er ulig mere krævende – og dermed usandsynligt – at jeg kan kommunikere hvorfor jeg valgte X og ikke Y og hvorfor jeg tror det vil være dumt at gøre Z, selvom det måske virker som en god ide ved første øjekast.

Og det er min virkelig bekymring for at dele mine ideer – i al fald indtil jeg selv har forsøgt at udføre dem. Jo, jeg vil da gerne have credit for de ideer jeg har fået, men det er da federe at den bliver født ud i livet og en anden får noget credit for det, end at den aldrig bliver til noget. Men hvis nu nogen overtager min ide og bygger videre på den i en retning som jeg finder fejlagtigt, vil det irriterre mig. Hvis de tog beslutninger jeg allerede havde overvejet og fundet ud af ikke virkede, eller udførte ideen sjusket, så den måske ligefrem fremstod som en dårlig ide, så vil jeg være træt af, at jeg ikke lavede det selv. Det ville gøre det sværere hvis jeg selv ville bruge den en anden gang – så skulle jeg først overbevise folk om, at ideen altså virker, de implementede det bare forkert.

Det er – ligesom den tøvende følelse overfor at dele ideer generelt – ikke ligefrem den mest noble følelse eller holdning. Men jeg må anerkende, at det er sådan jeg føler.

9 kommentarer til Du stjal min ide og så ødelagde du den…

 • tmertz skriver:

  http://www.everythingisaremix.info/

  Der findes ikke originale idéer.

 • Sand originalitet er vel nærmest ikke-eksisterende. Du får ikke dine ideer i et vacuum, inspiration kommer fra andre kilder, og ofte består en ide i enten at hive noget ind som andre har glemt eller overset, hive en ide fra et domæne over i et andet eller kombinere hvad to eller tre andre har lavet før og så måske bygge lidt videre på det. Nogle gange er du måske ikke bevidst omkring hvor din inspiration kommer fra, andre gange er du meget bevidst. I min terminologi er det stadig en ide, også selvom den indeholder få (eller ingen) helt originale påfund, og jeg finder min ovenstående pointe til at have samme relevans.

  Eksempel: Et af de projekter jeg har puslet med for nylig var et brætspil/strategi/liverollspilshybrid i en science fiction setting. Primære inspirationskilder var Mafia Big Time, Warhammer 40.000, Skolelives, Nordkraft (kulturcentret i Aalborg) og sikkert småbidder af mere eller mindre alle strategispil jeg har spillet. Er der noget i det verdenen ikke har set før? Næppe. Er det stadig en ide? Ja, helt bestemt. Har jeg lyst til at dele min ufærdige ide med andre uden videre? Nej, for jeg tror jeg har en interessant kombination af de elementer jeg har ladet mig inspirere af og jeg vil være sikker på, at de går op i den højere enhed som jeg forestiller mig.

 • Jeg snakkede om lige præcis det her på sidste knudepunkt, så jeg er 100% uenig med dig. For mig er det lige meget om idéen bliver præcis som jeg drømmer den til, men at den rent faktisk bliver til noget, uanset hvem der står bag. Jeg har større respekt for idéen selv end for den perfekte udførelse.

  Jeg synes en idé er fuldkommen irrelevant hvis ikke den bliver til noget, og så længe du ikke deler den er den ikke på vej til at blive til noget. Så det kan godt være du synes du har en god idé, men for os andre er det helt lige meget.

  Oddsne for at en idé bliver til noget når der kun er en enkelt person der har den er meget lave, men hvis den kommer ud i det fælles er der lige pludselig chance for at den bliver udført.
  Hvis ikke vores idéer kommer ud, sidder de fast i hovedet og der er ikke plads til nye. Det er spild at kreative mennesker går rundt og tror at de har verdens bedste idé i stedet for at være åben for nye inputs.

 • Migal skriver:

  🙂 Jeg er helt uenig med Oliver i to ting: Selvfølgelig er der plads til nye ideer i hovedet, selv hvis man ikke deler ud af de gamle. Og man kan selvfølgeligt også udvikle og arbejde på en ide uden at dele den med andre. Det er bare en anden arbejdsprocess end det at sparre med andre.

  Personligt har jeg mange scenarie ideer og der kommer da flere til trods at jeg ikke afholder dem.

  Nogle gange deler jeg dem, hvis jeg eksempelvis er ligeglad med selve udførslen og detaljerne, men bare har en fed ide.
  Nogle gange deler jeg den med ganske få, måske fordi jeg er egoistisk og vil være den der laver scenariet eller fordi detaljerne for mig er vigtige.
  Og så videre.

  Men det er jo ikke fordi noget af det bør være vigtigt for andre, som Oliver også nævner. Mine ideer er mine ideer indtil de har forladt mit hovede. De forlader først mit hovede når jeg har det fint med det.

  Sådan er det jo. Det kan jo sagtens være anderledes for andre.

 • Oliver; Alle de ideer du får – deler du dem med andre? Er der slet ingen du holder for dig selv?

  Hvis det er tilfældet er vi meget forskellige – men jeg gætter på der er nogle kriterier for hvornår du vil dele en ide, og jeg er nysgerrig på, hvad de er?

 • Claus Raasted skriver:
 • Claus og Oliver (og til dels Mertz) – jeres indlæg går alle i retning af, at man bør dele ideer. Jeg er som sådan enig. Jeg må bare vedgå, at det har jeg svært ved – indlægget er lidt min bekendelse i den retning. I er måske bedre mennesker på den front, jeg er ikke.

 • Migal skriver:

  Psch, det har ikke noget at gøre med at være bedre menneske eller ej.

  Jeg tror det grunder i at du er en smule mere perfektionistisk end de fleste.
  Så når du vil præsentere en ide for offentligheden, så vil du have den skal være gennemarbejdet og helst at du selv skal stå for den.

  Det er der jo intet galt i. Og så vidt jeg husker smider du da lige så mange, hvis ikke flere ideer på bordet når der bliver leget “hvad nu hvis…” eller “Det kunne være fedt med et…”

 • Pingback: Udløbsdato på projekter…

Abonner på blog via e-mail

Indtast din e-mail adresse for at blive tilmeldt og modtage påmindelser om nye indlæg.

Arkiver
Kategorier